Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα προστατεύει από τον διαβήτη – Ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο

Τα ευρήματα νέας μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2023).

Σωτήριο μπορεί να αποδειχθεί ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως δείχνει μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη, από τον οποίο ήδη πάσχουν περισσότεροι από 980.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του τσαγιού οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που χρησιμοποιείτε ο οργανισμός για να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη τσαγιού εξίσου ωφέλιμα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες από Αυστραλία και Κίνα. Ένα από αυτά παρέχει σχεδόν διπλάσια προστασία από τα άλλα.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2023), το οποίο διεξάγεται στο Αμβούργο. Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση, έπειτα από αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, στη μελέτη τους ενέταξαν 1.923 εθελοντές από την Κίνα. Άλλοι εξ αυτών έπιναν συστηματικά τσάι και άλλοι όχι. Οι λάτρεις του τσαγιού στην παρούσα μελέτη έπιναν μόνο ένα είδος (πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο είδος), άλλοι περιστασιακά ή συχνά και άλλοι καθημερινά.

Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, για να καταγράφουν την ποσότητα της γλυκόζης που απέβαλλαν στα ούρα τους. Εξέτασαν επίσης την αντοχή τους στην ινσουλίνη και την γλυκαιμική κατάστασή τους. Με τον όρο «γλυκαιμική κατάσταση» περιέγραψαν:

 • Το να πάσχουν από διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2
 • Να λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα ή
 • Να έχουν παθολογικά αποτελέσματα στο τεστ αντοχής της γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου)

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού σχετιζόταν με αυξημένη αποβολή γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντοχή στην ινσουλίνη. Και τα δύο αυτά ευρήματα σημαίνουν μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη και προδιαβήτη.

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν καθημερινά έστω και 1 φλιτζάνι τσάι διέτρεχαν κατά μέσον όρο:

 • Κατά 15% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από προδιαβήτη
 • Κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ωστόσο το όφελος αυτό ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό στους εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι. Πρόκειται για ένα είδος, στη διαδικασία παρασκευής του οποίου συμπεριλαμβάνεται μικροβιακή ζύμωση.

Οι εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προδιαβήτη. Είχαν επίσης 47% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2. Οι συσχετίσεις αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, όπως:

 • Το σωματικό βάρος
 • Η μέση αρτηριακή πίεση
 • Το σάκχαρο όταν κάποιος είναι νηστικός (γλυκόζη νηστείας)
 • Τα επίπεδα της χοληστερόλης
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Το κάπνισμα
 • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • Οι συνήθειες όσον αφορά την άσκηση

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού ασκεί προστατευτικές επιδράσεις μέσω της αυξημένης απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, της βελτιωμένης αντοχής στην ινσουλίνη και επομένως την καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tongzhi Wu, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία. «Τα οφέλη αυτά είναι σημαντικότερα με το σκούρο τσάι».

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

tilestwra