Έρευνα αποδεικνύει πως οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα στην δουλειά τους όταν δεν κρυώνουν

Αν έχετε εργαστεί ποτέ σε περιβάλλον γραφείου, θα έχετε παρατηρήσει ότι είναι αρκετές οι γυναίκες με επιπλέον ζακέτες και πανωφόρια ριγμένα στους ώμους τους την ώρα που δουλεύουν, ενώ κάποιες έχουν και μικρές σόμπες κάτω από τα πόδια τους, επειδή, σε αντίθεση με τα σπίτι τους, δεν μπορούν να προσαρμόσουν την θερμοκρασία του γραφείου τους στα επίπεδα που θα ήθελα –όπως μπορούν να κάνουν στο σπίτι.

Μια νέα μελέτη βρήκε, ότι αν μπορούσαν οι περισσότερες γυναίκες θα ανέβαζαν τη θερμοκρασία στα γραφεία τους και αυτό θα είχε πολύ σημαντική επίδραση στη νοητική τους λειτουργία.

Στη μάχη του θερμοστάτη, λοιπόν, μεταξύ ανδρών και γυναικών στα γραφεία, μία νέα μελέτη, ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα σε μαθηματικές και λεκτικές εργασίες όταν βρίσκονται σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, ενώ οι άνδρες τα πάνε καλύτερα στο κρύο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 550 Γερμανούς φοιτητές και τους ζήτησαν να ολοκληρώσουν πνευματικές εργασίες, όπως π.χ. πρόσθεση, δημιουργία λέξεων (τύπου Scrabble) και επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών οι εργασίες κυμαίνονταν από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Τα συμπεράσματα έδειξαν, ότι οι γυναίκες απέδωσαν καλύτερα τόσο στις μαθηματικές όσο και στις λεκτικές ασκήσεις στις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι άνδρες έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Agne Kajackaite, ακόμα και μικρή διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να παίξει ρόλο.

Πώς εξηγείται αυτό;

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν σχεδόν την ίδια θερμοκρασία σώματος –κάποιες μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν και λίγο υψηλότερη θερμοκρασίες. Σε αυτό που διαφέρουν τα δύο φύλα είναι στο πώς αντιλαμβάνονται την θερμοκρασία και αυτό έχει να κάνει με την θερμοκρασία της επιδερμίδας, που στις γυναίκες είναι χαμηλότερη (χάρη στις ορμόνες).

Οι διαφορές αυτές υπογραμμίζουν μελέτη που δημοσίευσε το 2015 το περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα γραφεία ρυθμίζουν την θερμοκρασία με ανδρο-κεντρικά κριτήρια, δηλαδή με το πώς νιώθουν άνετα στον χώρο οι άνδρες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν την συνθήκη αυτή εντελώς σεξιστική.

Η Kajackaite εξηγεί, ότι αν τα γραφεία αποφάσιζαν να ανεβάσουν τις θερμοκρασίες ώστε να νιώθουν εξίσου άνετα και οι γυναίκες, η απόδοσή τους θα ήταν τόσο καλύτερη που θα τους ωφελούσε όλους.

Η «μάχη του θερμοστάτη», βέβαια, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στα γραφεία αλλά και στα σπίτια, ενώ δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει σύντομα. Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη δίνει μια πολύ καλή απάντηση στην επίδραση της θερμοκρασίας τόσο στην γνώση όσο και στην δράση.

Σε κάθε περίπτωση… ανεβάστε ρε παιδιά λίγο την θερμοκρασία στο γραφείο! Έτσι κι αλλιώς, οι γυναίκες είναι που «βγάζουν» την περισσότερη δουλειά!

Πηγή: scarymommy.com

tilestwra