Έχετε αναρωτηθεί; Τι μπορεί να σημαίνει όταν τα νύχια στα πόδια έχουν χρώμα μοβ, καφετί ή μαύρο;

Γνωρίζατε πως τα νύχια των ποδιών μπορούν να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας;

Ειδικότερα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να σημαίνει όταν τα νύχια έχουν χρώμα μοβ, καφετί ή μαύρο;

Δείτε ευθύς αμέσως!

1. Μοβ

Όταν ένα από τα νύχια των ποδιών παίρνει μοβ απόχρωση, αυτό συνήθως υποδεικνύει υπονύχιο αιμάτωμα, δηλαδή μελανιά κάτω από την επιφάνεια του νυχιού. Ένας τραυματισμός των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από το νύχι για παράδειγμα επειδή έπεσε ένα βαρύ αντικείμενο επάνω στο πόδι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και κατ’ επέκταση αποχρωματισμό του νυχιού.

Ένας τέτοιος τραυματισμός συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, αφού το νύχι σταδιακά θα μεγαλώσει και θα ανακτήσει τη φυσιολογική του όψη. Ωστόσο, σε περίπτωση που εκδηλώνεται στο σημείο έντονος πόνος, ίσως χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού από τον γιατρό.

Η μοβ απόχρωση των νυχιών στα πόδια μπορεί επίσης να υποδεικνύει διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος και ελλιπή οξυγόνωση των νυχιών. Εκτός από την αλλαγή του χρώματος, στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται συνήθως και πόνος στο δάχτυλο ή το νύχι.

2. Κιτρινωπό ή καφετί

Οι συνηθέστερες αιτίες που τα νύχια των ποδιών έχουν κιτρινωπό ή καφετί χρώμα είναι οι διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία ή στο λεμφικό σύστημα, ο διαβήτης και οι μύκητες των νυχιών.

Σε περίπτωση ονυχομυκητίασης, τα νύχια γίνονται επίσης πιο παχιά και εύθρυπτα.

3. Λευκό

Η λευκονυχία, δηλαδή η λευκή απόχρωση του νυχιού ή η εμφάνιση λευκών σημαδιών επάνω στα νύχια, είναι ενδεικτική για ποικίλα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν στο νύχι λευκές γραμμές αν ασκείται στα νύχια επαναλαμβανόμενη πίεση όπως συμβαίνει όταν τα παπούτσια είναι μικρότερο νούμερο από αυτό που πρέπει.

Η λευκονυχία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ψευδαργύρου, σιδήρου ή πρωτεϊνών στον οργανισμό.

4. Μαύρο

Όταν ολόκληρη η επιφάνεια του νυχιού στο πόδι έχει πάρει μαύρο χρώμα, συχνοί «υπαίτιοι» είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, ένα πρόβλημα στα νεφρά ή κάποια πάθηση στο συκώτι.

Μια μαύρη γραμμή στο νύχι, κατάσταση γνωστή ως γραμμική μελανωνυχία, συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής χρωστικών ουσιών (μελανοκύτταρα) και δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Πηγή