Αιγιαλεία: Λεμόνια υπό εξαφάνιση – Γέμισαν οι λαϊκές αγορές με εισαγόμενα

Αιγιαλεία: Σε νέο… ελαιόλαδο τείνουν να εξελιχθούν τα λεμόνια

Την πορεία της ελιάς ακολουθεί φέτος και η παραγωγή λεμονιών στην περιοχή της Αιγιάλειας, με μεγάλες απώλειες λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που προηγήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Οι αιγιαλείς παραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση που κυμαίνεται τουλάχιστον στο 50%, με αποτέλεσμα η συγκομιδή στις δύο μεγάλες παραγωγικές περιοχές, την Αιγιάλεια και την Κόρινθο, να κινείται ακόμα σε χαμηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον ταμία του συνεταιρισμού Τέμενης Τριαντάφυλλο Λουκόπουλο, ένα ακόμα αγροτικό προϊόν που στηρίζει την οικονομία της Αιγιάλειας καταγράφει μεγάλα ελλείμματα. Οι κλιματολογικές συνθήκες, με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μείνουν με ελάχιστους καρπούς, είπε ο κ. Λουκόπουλος.

Οι δε τιμές παραγωγού έχουν πέσει στα 50 -60 λεπτά το κιλό, από 80 στα οποία διατίθετο η περυσινή παραγωγή. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον κ. Λουκόπουλο, είναι οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων λεμονιών, τα οποία αναμιγνύονται με εγχώρια για να νοθεύεται η αγορά.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η εισαγωγή λεμονιών από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία αλλά και την Τουρκία, τα οποία έχουν «πνίξει» την αγορά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 9μήνου, οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 59%.

Το πρόβλημα, κατά τον κ. Λουκόπουλο, δεν είναι τόσο οι τιμές όσο η ποιότητα των προϊόντων, καθώς μεγάλα φορτία που εισάγονται από τρίτες χώρες, επιστρέφονται μετά τον εντοπισμό απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Η Αιγιάλεια πριν από μερικά χρόνια αντιπροσώπευε το ¼ της εγχώριας παραγωγής λεμονιών με 40.000 τόνους και μάλιστα με πρώιμη συγκομιδή, γεγονός που δημιουργούσε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες. Φέτος, όμως, η παραγωγή έχει μειωθεί στους 15.000 τόνους, σύμφωνα με τον κ. Λουκόπουλο.

Πηγή: Pelop.gr