Αληθινοί ήρωες: Βραβεύτηκαν για τον ηρωισμό τους ο Άγγελος και ο Ανδρέας που έσωσαν 26 ανθρώπους στα Τέμπη

Στην κατάμεστη αίθουσα Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, έγινε για 21η χρονιά η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Vexillum Giuseppe Sciacca.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βραβεύθηκαν για την επιστήμη, την έρευνα, τον πολιτισμό, την τέχνη, το πλούσιο έργο τους και την εθελοντική τους δράση.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που παρέλαβαν φέτος βραβείο είναι οι νεαροί Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος κατάγεται από την Ιεράπετρα, που έσωσαν κόσμο μετά την τραγωδία στα Τέμπη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα δύο παιδιά παρέλαβαν το βραβείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον ηρωισμό τους.

Η Αυτού Εξοχότης Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου και ο Δρ. Επικοινωνίας Andrea Cicini βράβευσαν τον Ανδρέα Αλικανιώτη 20 ετών και τον Άγγελο Τσιαμούρα 19 ετών με το βραβείο Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο τους δύο ήρωες των Τεμπών.

 

Οι δύο φοιτητές που ενεπλάκησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη με 57 νεκρούς, με θάρρος και εξαιρετική ανιδιοτέλεια διακινδυνεύοντας την ζωή τους, έσωσαν 26 ανθρώπους.

Από ελληνικής πλευράς βραβεύθηκαν, επίσης ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος, με το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης, καθώς και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας και για την συμβολή του στον θεσμό των βραβείων Sciacca.

Το Απόλυτο Βραβείο απονεμήθηκε από τον καρδινάλιο Leo Burk με την συνδρομή της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη και του Πρέσβη της Βουλγαρίας στο Βατικανό Α.E. Kostadin Kodzhabashev στην Sofia Tomov 19 ετών.

Η Αμερικανίδα απόλυτη νικήτρια Sofia Tomov

Η 19χρονη βραβεύτηκε για το λογισμικό “Qardian Labs” που εφηύρε που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της διάγνωσης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, κύρια αιτία θανάτου των αθλητών, καθώς επίσης για τη δημιουργία ενός αλγορίθμου δικής της εφεύρεσης που επιλέγει προληπτικά τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, αποφεύγοντας τις παρενέργειες, που κατατάσσονται στην τέταρτη θέση στην προέλευση των θανάτων στις ΗΠΑ.

Η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Προεδρία και τη Γενική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Vexillum Sciacca να υποδεχτούμε και να βραβεύσουμε εμβληματικές προσωπικότητες από το διεθνές επιστημονικό, πολιτισμικό και κοινωνικό στερέωμα, άνθρωποι αλτρουιστές που συμβάλλουν τα μάλα για την πρόοδο της ανθρωπότητας».

Βραβείο Μουσικής έλαβαν οι Alberto Cartuccia Cingolani 6 ετών –παιδί θαύμα στο πιάνο, από τον Δρ. Roberto Tulli και η Blind International Orchestra και ο Μαέστρος Alfredo Santoloci, η οποία αποτελείται από υποβλέποντες και τυφλούς μουσικούς από πολλά κράτη.

tilestwra