Αμόλυβδη βενζίνη στα 2,30 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας – Δυσοίωνες οι πρώτες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 2,30 ευρώ το λίτρο έφθασε η τιμή της αμόλυβδης στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Πετράλωνα σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα είπε ότι παρέλαβε με χθεσινό τιμολόγιο 1,98 αλλά προέβλεψε δύσκολο χειμώνα.

«Κάτω από 1,50 αποκλείεται να ξεκινήσει το πετρέλαιο θέρμανσης» είπε η κα Ζάγκα και ζήτησε επιδότηση στην αντλία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έχει φτάσει στα 2,006 ευρώ/λίτρο (στοιχεία 12/9).Όπως αναφέρει το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, το Diesel Κίνησης σκαρφάλωσε στα 1,796 ευρώ/λίτρο, ενώ το υγραέριο στα 0,876.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στα Δωδεκάνησα, όπου η μέση τιμή της κινείται στα 2,167 ευρώ/λίτρο.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή στη βενζίνη

Η απάντηση στο απλό ερώτημα «γιατί ανεβαίνει η βενζίνη;» είναι αρκετά σύνθετη και μια εξήγηση είχε αποπειραθεί να δώσει από τον Αύγουστο ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων. Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, οι τιμές βγαίνουν απ’ έξω και αφορούν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

«Θεωρώ πως εάν πάρουμε ως βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η διαφορά είναι μεγάλη για την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απ’ έξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ως προς τις τιμές της βενζίνης που είναι υψηλότερες στα νησιά, ο κ. Ασμάτογλου είχε πει: «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μόνο για τους μόνιμους κάτοικους, το οποίο είναι περίπου 2 λεπτά ανά λίτρο. Το κακό είναι πως κάθε χρόνος που περνάει, είναι όλο πιο αποδυναμωμένη η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Υψηλές τιμές βλέπουμε και στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στις ηπειρωτικές».

Προ των πυλών νέες αυξήσεις

Την ίδια ώρα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ράλι τιμών με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι η ημέρα που το Brent θα περάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι κοντά.

Ειδικότερα τον κίνδυνο να κινηθούν φέτος τις τιμές του Brent 6% πιο πάνω από τα σημερινά επίπεδα επισημαίνει στις νέες της προβλέψεις η UBS οι οποίες εάν επαληθευτούν ο μαύρος χρυσός θα ξεπεράσει τα 95 δολάρια το βαρέλι. Από την πλευρά της η Goldman Sachs έχει αρχίσει να κάνει προβλέψεις για άνοδος των τιμών με διάρκεια, ακόμη και στα επίπεδα των 107 δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

Χθες η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 92 δολάρια το βαρέλι και είναι στα υψηλά 12μήνου. Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη αρνητικό γεγονός και αυτό είναι το αδύναμο ευρώ έναντι του δολαρίου, που ασθμαίνοντας παραμένει πάνω από το 1,07.tilestwra