Αυτά είναι τα γνωστά και τα άγνωστα οφέλη που έχει για την υγεία το χαμομήλι

Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως ο ρόφημα χαμομηλιού έχει πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Τι είναι το ρόφημα χαμομηλιού;

Το χαμομήλι είναι ένα φυτό το οποίο αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται ως βότανο.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές χρησιμοποιούνταν ήδη στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμα και είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και τη λουλουδάτη γεύση του.

Τα οφέλη του χαμομηλιού

Βοηθά στον ύπνο

Από τα πιο γνωστά οφέλη του χαμομηλιού είναι ότι βοηθά στον καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research η τακτική κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Ωστόσο, δεν βοήθησε σε περιπτώσεις αϋπνίας και μόνιμου άγχους.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα σε ασθενείς με καρκίνο

Έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Integrative Cancer Therapies έδειξε ότι το χαμομήλι βελτιώνει συμπτώματα όπως οι δερματικές επιπλοκές, η κατάθλιψη και οι εμετοί που έχουν αρκετοί ασθενείς με καρκίνο. Βελτίωσε επίσης την όρεξή τους για φαγητό και γενικά την ποιότητα ζωής τους.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το χαμομήλι ανακουφίζει από τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μειώνει τις φλεγμονές. Η τακτική κατανάλωσή του προάγει γενικότερα την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Advanced Nursing έδειξε ότι η κατανάλωση χαμομηλιού βελτίωσε τα συμπτώματα διαταραχών ύπνου και κατάθλιψης στις γυναίκες μετά τον τοκετό. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι τα οφέλη αυτά φαίνεται να είναι άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα που προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ο έντονος πόνος στην κοιλιά, η κακή διάθεση, οι αναγούλες είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacopuncture, η τακτική κατανάλωση του χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών και αυτό γιατί έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Κάνει καλό στην καρδιά

Το χαμομήλι φαίνεται επίσης να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, το οποίο σχετίζεται με την βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Αποφύγετε το αφέψημα χαμομηλιού εάν:

  • Έχετε αλλεργία στο συγκεκριμένο φυτό και άλλα συναφή όπως το χρυσάνθεμο, ο κατιφές και η μαργαρίτα.
  • Λαμβάνετε φάρμακα όπως η βαρφαρίνη και η κυκλοσπορίνη
  • Είστε έγκυος ή θηλάζετε και αυτό γιατί ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που εξασφαλίζουν την ασφαλή κατανάλωσή τους.

Πηγή