Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία η παπάγια

Η παπάγια έχει γλυκό, σχεδόν σαν βούτυρο καρπό και αναλόγως με την ποικιλία, μπορεί να έχει κίτρινο, πορτοκαλί ή απαλό ροζ χρώμα.

Ανεξάρτητα από το χρώμα του, όμως, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε. Περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους από τα τρόφιμα.

Ένα άλλο συστατικό που ωφελεί ιδιαιτέρως την καρδιαγγειακή υγεία είναι το κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Alanna Cabrero, από τη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, η παπάγια είναι ένα εύπεπτο φρούτο, με συστατικά που διευκολύνουν την πέψη.

Ώριμη και άγουρη

Το φρούτο μπορεί να καταναλωθεί όταν ωριμάσει ή και άγουρη. Όταν η παπάγια είναι ώριμη, η σκούρα πράσινη φλούδα της γίνεται κιτρινοπορτοκαλί. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως η άγουρη, πράσινη παπάγια επιδεικνύει ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Και αυτό διότι διαθέτει περισσότερες φαινόλες, απ’ ό,τι όταν ωριμάσει.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της, όμως, ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνεται άγουρη, σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2021 στην ιατρική επιθεώρηση Vascular Health and Risk Managment.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εδώδιμοι μαύροι σπόροι της, που συσσωρεύονται στο κέντρο της, μπορεί να εξουδετερώσουν τα παράσιτα των εντέρων.

Εκχύλισμα από άγουρη παπάγια, εξ άλλου, έχει φανεί ότι μπορεί να χρησιμεύσει ακόμα και για την επούλωση των πληγών, σύμφωνα με άλλα ερευνητικά δεδομένα.

Κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης

Εν τούτοις, στους πάσχοντες από αλλεργία στο λατέξ η άγουρη παπάγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Και αυτό διότι ο γαλακτώδης χυμός της περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο το οποίο διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει κλινική και ανοσολογική διασταυρούμενη αντίδραση ανάμεσα στο λατέξ από φυσικό καουτσούκ και την παπαΐνη φρούτων, όπως η παπάγια.

Αν η γεύση της σας φαίνεται έντονη, μία φέτα λεμόνι ή λάιμ σε μία φέτα του φρούτου θα την καταστείλει. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρινάδα για το κρέας, αναμιγνύοντας παπάγια με σάλτσα σόγιας, λίγο πιπέρι και λάιμ. Θα κάνει το κρέας πιο μαλακό και εύπεπτο, λέει η Dr. Cabrero.

Πηγή