Γιατρός αποκαλύπτει ποιο αντικείμενο του μπάνιου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό

Ένας γιατρός αποκάλυψε στο Instagram γιατί πρέπει να ξεφορτωθείτε την πλαστική κουρτίνα του ντους, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό, να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο Dr Scott Noorda, γιατρός στη Γιούτα, ανέβασε πρόσφατα ένα post στο Instagram υποστηρίζοντας ότι οι πλαστικές κουρτίνες απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα γονιμότητας και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ο γιατρός προειδοποιεί

Ο Δρ Noorda, 41 ετών, συνιστά την αντικατάσταση των κουρτινών που κατασκευάζονται από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), ένα από τα πιο ευρέως παραγόμενα συνθετικά πλαστικά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται στις κατασκευές, στις συσκευασίες τροφίμων, στις καλωδιώσεις και στα ρούχα, όπως π.χ στις γαλότσες.

Δήλωσε χαρακτηριστικά στο NeedToKnowUK: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πλαστική κουρτίνα στο ντους, χωρίς να έχουν ιδέα ότι μπορεί να προκαλεί όχι μόνο πράγματα όπως πονοκεφάλους και ερεθισμούς, αλλά και να συμβάλλει δυνητικά σε μείζονα ζητήματα όπως η υπογονιμότητα και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου».

Ο Δρ Noorda προέτρεψε τους θεατές να «πάρουν μια υφασμάτινη κουρτίνα ντους και να πετάξουν την πλαστική το συντομότερο δυνατό».

Το PVC είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μικροπλαστικά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται σε πλαίσια παραθύρων, στους σωλήνες αποχέτευσης, στα χρώματα, σε δοχεία τροφίμων και ρούχα όπως οι μπότες βροχής. Το ίδιο το PVC δεν είναι καρκινογόνο, ή ένα υλικό που προκαλεί καρκίνο, αλλά τα συστατικά του έχουν συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους.

Πιο συγκεκριμένα, το PVC περιέχει το άχρωμο αέριο χλωριούχο βινύλιο, το οποίο αποτελεί υλικό καύσης στον καπνό του τσιγάρου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), το χλωριούχο βινύλιο έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του εγκεφάλου και των πνευμόνων, καθώς και λεμφώματος και λευχαιμίας.

Ο Δρ Noorda δήλωσε επίσης ότι το PVC μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγική και ορμονική υγεία. Και αυτές οι χημικές ουσίες είναι όλο και πιο διαδεδομένες.

Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος εισπνέει κάθε εβδομάδα μικροπλαστικά που αντιστοιχούν σε ποσότητα μιας πιστωτικής κάρτας.

Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι στο περιοδικό Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι μικροπλαστικά όπως το PVC βρέθηκαν σε δείγματα αίματος και καρδιακών ιστών ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Η έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες θα μπορούσε να αφήσει στους ανθρώπους συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, απώλεια συντονισμού και ερεθισμό στα αυτιά, τη μύτη ή το λαιμό.

Ο Δρ Noorda πρότεινε να εγκαταλείψετε την πλαστική κουρτίνα και να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς PVC. «Αναζητήστε μια υφασμάτινη κουρτίνα που είναι κατασκευασμένη από φυσικό υλικό που πλένεται στο πλυντήριο, όπως βαμβάκι ή λινό», είπε.

«Αποφύγετε τις κουρτίνες που είναι κατασκευασμένες με PVC ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Σκεφτείτε μια γυάλινη πόρτα ντους ως μια πιο μόνιμη και βιώσιμη επιλογή».

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι κοινά, καθημερινά αντικείμενα μπορεί να μειώνουν την ποιότητα ζωής τους. Είναι ιδιαίτερα τραγικό όταν πρόκειται για ένα τόσο φθηνό και εύκολο πράγμα που μπορεί κανείς να αλλάξει», καταλήγει ο γιατρός.

tilestwra