Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ξανά αντικολλητικό τηγάνι που έχει γρατζουνιστεί

Τα αντικολλητικά και τα κεραμικά τηγάνια μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας μόλις γρατσουνιστούν και ένας γιατρός εξηγεί το γιατί.

Η Dr. Poonam Desai, που είναι γνωστή ως @doctoranddancer στο TikTok, συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο views στο βίντεο των 33 δευτερολέπτων με τίτλο «Τα τηγάνια που δεν χρησιμοποιώ», υπενθυμίζοντας στους followers της το πολύ συνηθισμένο ζήτημα που επηρεάζει τους περισσότερους οικιακούς μάγειρες.

«Τα αντικολλητικά τηγάνια που έχουν γρατζουνιστεί ή σπάσει … μπορούν να γεμίσουν με εκατομμύρια μικροπλαστικά στο φαγητό μας», προειδοποιεί στο βίντεο η γιατρός από τη Νέα Υόρκη.

«Τα κεραμικά τηγάνια έχουν συνήθως ένα στρώμα αλουμινίου από κάτω και το αλουμίνιο μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμά μας», λέει η γιατρός.

Τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά και τα νανοπλαστικά με μέγεθος μικρότερο από 1 μικρόμετρο.

«Τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα γονιμότητας ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου». Μια απλή γρατζουνιά σε ένα τηγάνι επικαλυμμένο με τεφλόν, ένα συνθετικό πλαστικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα και φθορίου, μπορεί να απελευθερώσει περίπου 9.100 πλαστικά σωματίδια, ανέφερε μια αυστραλιανή μελέτη.

Και ενώ οι ερευνητές δεν είναι σαφείς σχετικά με τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλουμινίου, το Cook’s Illustrated αναφέρει ότι «ορισμένοι οργανισμοί υγείας συνιστούν την ελαχιστοποίηση της διατροφικής πρόσληψης όσο το δυνατόν περισσότερο».

Το βίντεο της Desai στο TikTok θορύβησε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα εν λόγω τηγάνια. «Σήμερα πραγματικά δεν ξέρω τι να χρησιμοποιήσω πια», σχολίασε ένα άτομο.

«Τα τηγάνια μου γρατζουνίζονται μετά από 4-5 χρήσεις», είπε ένας μάγειρας. «Αν δεν τα χρησιμοποιώ, θα πρέπει να αγοράζω ένα τηγάνι κάθε εβδομάδα».

Doctor

Πηγή