Δείτε πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να χάνετε κάθε μήνα

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι προκειμένου να χάσουν το βάρος που επιθυμούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, επιλέγουν δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Ωστόσο, πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να χάνουμε κάθε μήνα;

«Έχοντας ένα μεγάλο έλλειμμα θερμίδων, το σώμα αναγκάζεται να διασπά τους μυς για ενέργεια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις αντοχές και τον μεταβολισμό σας», λέει η διατροφολόγος Megan Ostler, MS, RDN προσθέτοντας: «Όσο περισσότερους μυς χάνετε, τόσο λιγότερες θερμίδες καίτε, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό σας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια περίπου 0,5 κιλών σε μια εβδομάδα είναι ιδανική, που μεταφράζεται σε δύο κιλά σε ένα μήνα.

Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή και εντάξτε στη ζωή σας την άσκηση. Γενικά, η απώλεια περίπου 1,5 έως 2,5 κιλών σωματικού βάρους σε ένα μήνα θεωρείται υγιής.

Οι διακυμάνσεις βάρους είναι πιο περίπλοκες όταν μιλάμε για ανθρώπους με πολλά κιλά.

Σκεφτείτε ότι 2 φλιτζάνια νερό ζυγίζουν περίπου 1 κιλό και οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν βάρος απλώς πηγαίνοντας στην τουαλέτα.

Μύες, λίπος, οστά, νερό, ιστοί, όργανα και οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο πεπτικό σύστημα συνθέτουν το συνολικό σας βάρος. Ο αριθμός στη ζυγαριά δεν μπορεί να σας πει αν το βάρος που χάνετε είναι νερό, μυς ή λίπος.

Οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα, αλλά μπορεί να χάσετε βάρος μυών και νερού, κάτι που δεν είναι ιδανικό και μπορεί τελικά να καταστρέψει τον μεταβολισμό σας.

Τι συμβαίνει όταν χάνετε περισσότερα από τα συνιστώμενα κιλά σε ένα μήνα;

Εάν χάνετε 5 κιλά ή περισσότερα σε ένα μήνα, είναι πολύ πιθανόν να αισθάνεστε αδυναμία, κόπωση, λήθαργο, ναυτία.

Επίσης, θα δείτε ότι ο μεταβολισμός σας δεν λειτουργεί σωστά μακροπρόθεσμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να χάσετε βάρος στο μέλλον.

Πηγή