Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη «πνιγμένη» Θεσσαλία Ποιες άλλες επιδημίες απειλούν τους κατοίκους

Οι αρρώστιες ξεκίνησαν να κτυπούν την Θεσσαλία μετά την ολική καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια από την μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση το 2020:  Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών επιδημίας γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εκδηλωθεί περίπου 20 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, τα οποία είναι ήπια και αντιμετωπίζονται χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία.

Μέχρι τώρα, έχει καταγραφεί ένα πιο σοβαρό κρούσμα γαστρεντερίτιδας, που αφορά σε ηλικιωμένο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (Covid, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Πιο αναλυτικά, η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.

Ιός Δυτικού Νείλου

Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

Πηγή