Δεν το εξήγησε κανείς: Πού πρέπει να πάμε εάν ηχήσουν πραγματικές σειρήνες πολέμου

Σειρήνες πολέμου και καμπάνες χτύπησαν σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2023».

Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν οι σειρήνες σε κάποιες περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν ακουστεί προκαλώντας… ανατριχίλα.

Οι πολίτες όμως, αναρωτήθηκαν, τι πρέπει να κάνουν σε μία παρόμοια περίπτωση, όπου θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου; Τι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, που πρέπει να πάνε; Τι ακριβώς θα συμβεί;

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, έδωσε απαντήσεις για το τι γίνεται στην περίπτωση που ηχήσουν σειρήνες πολέμου.

Το λάθος των πολιτών

«Σαφώς και υπάρχει ένα σχέδιο που λέγεται Παρμενίων και είναι φυσικά απόρρητο. Το σχέδιο είναι ενεργό πάντα και εντάσσεται στον σχεδιασμό Πολιτικής Άμυνα της χώρας», αναφέρει ο κ. Παππάς και συνεχίζει: «Οι πολίτες, λογικό είναι να βλέπουν κάτι και να ενεργούν όπως αυτοί πιστεύουν. Όταν όμως καλούνται σε εκπαιδεύσεις δεν έρχονται. Κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα, γίνονται εκπαιδεύσεις. Τα προγράμματα εκπαίδευσης ανακοινώνονται από τις περιφέρειες κάθε περιοχής και τα αστυνομικά τμήματα. Αλλά όσοι προσέρχονται είναι ελάχιστοι, γιατί έχουν τις δουλειές τους. Και όταν συμβεί κάτι, όπως η χθεσινή άσκηση, ρωτάνε τι συμβαίνει».

Τα καταφύγια

Ο κ. Παππάς, ενημέρωσε ότι καταφύγια υπάρχουν σε όλη τη χώρα, όπως και στην Αθήνα. «Η υπηρεσία μας, φυσικά, ξέρει τη θέση αυτών των καταφυγίων και τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν». Όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, η προσπάθεια της υπηρεσίας του, είναι να μάθει ο πολίτης, ότι πρέπει να συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι καμπάνες

«Εμείς το “κυνηγάμε” τόσα χρόνια. Κάθε χρόνο βαρούσαν οι σειρήνες πέντε λεπτά, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο. Δεν μας έπαιρνε κανείς τηλέφωνο, δεν ρώταγε κανείς κάτι. Είπαμε φέτος να συμμετέχουν και οι ενορίες, χτυπώντας τις καμπάνες, ώστε να “ξυπνήσει” λίγο ο κόσμος. Θέλουμε ο κόσμος να το μάθει και να συμμετάσχει. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αστυνομικά τμήματα στα οποία ανήκουν, να ρωτήσουν τον υπεύθυνο θεμάτων πολιτικής άμυνας, πότε θα γίνει εκπαίδευση και να δηλώσουν συμμετοχή».

Η διαφορά στη Βόρεια Ελλάδα

Οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιες εκπαιδεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας. «Πηγαίνουν πολλοί πολίτες και γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που κτυπήσουν οι σειρήνες. Στα αστικά κέντρα όμως είναι διαφορετικά. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε συμμετοχές, αλλά στην Αθήνα είναι σε “νηπιακή κατάσταση” το θέμα», επεσήμανε.

tilestwra