Δημοσίευμα «φωτιά» για Άδωνι: Παράνομος εργοδότης η εταιρεία Γεωργιάδη – Η απάντηση του υπουργού

Πρώην εργαζόμενος των εκδόσεων Γεωργιάδη περιμένει, σύμφωνα με την εφημεριδα «Δημοκρατία», την καταβολή σχεδόν 30.000 ευρώ που του επιδίκασε το Μονομελές Εφετείο Αθηνών. Η απάντηση Γεωργιάδη.

Τη μέρα που κατατίθεται στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο του Άδωνη Γεωργιάδη, το οποίο προκαλεί κύμα αντιδράσεων με αποκορύφωνα τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζόμενων και συνδικάτων, η «Δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η εταιρία των εκδόσεων Γεωργιάδη έχει στην πλάτη της δύο αντεργατικές καταδικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η επιχείρηση, η οποία έγινε γνωστή από τις τηλεπωλήσεις που έκανε παλιότερα ο νυν υπουργός Εργασίας, καταδικάστηκε επειδή σε έναν εργαζόμενο «μείωσε παρανόμως το ωράριο», «τροποποίησε τα καθήκοντά του» και «τον απέλυσε παράνομα χωρίς να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση».

Και μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μην μπαίνει απευθείας στο «κάδρο», μιας και η επιχείρηση ανήκει και τρέχει τα τελευταία χρόνια ο αδελφός του, Λεωνίδας Γεωργιάδης, ωστόσο μάλλον τον εκθέτει εμμέσως, ειδικά στην παρούσα φάση που είναι υπουργός Εργασίας και ειδικά σήμερα που συζητείται το νέο εργατικό νομοσχέδιο.

Η απάντηση Γεωργιάδη

Απάντηση επί προσωπικού του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στον Πρόεδρο της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιό, σχετικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

«Κύριε Πρόεδρε της «Νίκης», σας παρακαλώ πάρα πολύ να ανακαλέσετε όλα όσα είπατε ήρεμα και πολιτισμένα. Υπήρχε πράγματι μία δικαστική διαμάχη του αδελφού μου στην προσωπική του εταιρεία με έναν εργαζόμενό του. Ο εργαζόμενος έκανε και σε εμένα αγωγή και μήνυση θεωρώντας με εμπλεκόμενο, αθωώθηκα από το δικαστήριο καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Αφορά τον αδερφό μου και εγώ έχω κηρυχθεί αθώος από το δικαστήριο.
Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω, επειδή φαντάζομαι ότι την οικογενειακή ευθύνη δεν τη δέχεται κανένας στη Βουλή, να πάρετε το λόγο ήρεμα και να ανακαλέσετε.
Για το ίδιο θέμα έκανα μήνυση και αγωγή στον κύριο Χίο όταν το έγραψε στο «Μακελειό» και ζήτησε συγνώμη στο δικαστήριο για να αποφύγει την καταδίκη. Δεν σκοπεύω να κάνω το ίδιο και στη «Δημοκρατία» γιατί βαριέμαι να τρέχω όλη την ώρα στα δικαστήρια για κάθε συκοφάντη. Αλλά ξεκαθαρίζω ότι για την υπόθεση αυτή το δικαστήριο με έχει κρίνει αθώο.
Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να πάρετε το μικρόφωνο και να ανακαλέσετε, διότι εδώ για την τιμή και την υπόληψή μου δεν θα δεχθώ ούτε μύγα στο σπαθί μου. Εάν επιμείνετε, σε εσάς θα κάνω και μήνυση και αγωγή και θα έρθετε στο δικαστήριο να αποδείξετε αυτά που είπατε».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

«Η επιχείρηση προσέλαβε τον Φεβρουάριο του 2006 ως διορθωτή κειμένων και απασχολούσε μέχρι τον Μάιο του 2013 τον Κ.Χ.Π. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Η ίδια επιχείρηση από την 1/1/2012 (όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε την πρώτη υπουργική του θητεία, στην κυβέρνηση Παπαδήμου) εμφανίζεται σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη ότι (α.) «μονομερώς και παράνομα τροποποίησε το ωράριο του εργαζομένου από πλήρες σε μειωμένο», (β.) «μονομερώς και αυθαιρέτως μείωσε τον μισθό του από 1.000 ευρώ (καθαρά) σε 500 ευρώ», (γ.) «τροποποίησε μονομερώς και παρανόμως τα καθήκοντά του εργαζόμενου από διορθωτή κειμένων σε υπάλληλο διαχείρισης τηλεφωνικών παραγγελιών» και (δ.) στη συνέχεια «απέλυσε παράνομα τον εργαζόμενο, χωρίς να του καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση».

Στο μεσοδιάστημα, στα γραφεία της επιχείρησης επί της Λένορμαν ο εργαζόμενος (στις 19/11/2012) έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος, όταν παραπάτησε στο κλιμακοστάσιο και υπέστη κατάγματα στα άκρα, σπάζοντας πόδι και χέρι. Το ΙΚΑ του χορήγησε αναγκαστικά 5μηνη αναρρωτική άδεια, εποπτευόμενη κάθε μήνα από τις υγειονομικές επιτροπές του. Τι έκανε τότε η επιχείρηση Γεωργιάδη;

Στη διάρκεια της (πρώτης) τρίμηνης αναρρωτικής άδειας ασθενείας, στις 20/2/2013, φέρεται ότι δήλωσε στον ΟΑΕΔ πως ο εργαζόμενος είχε «αποχωρήσει οικειοθελώς», αν και φυσικά γνώριζε για το εργατικό ατύχημα και, ταυτοχρόνως, κατήγγειλε τη σύμβαση και τον απέλυσε.

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε εγγράφως το περιστατικό (στις 8/4/2013) στην Επιθεώρηση Εργασίας και συντάχθηκαν μάλιστα και τα σχετικά δελτία εργατικής διαφοράς. Ποια η τύχη των διοικητικών προστίμων και της διαβίβασης αμφοτέρων προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά της επιχείρησης; Κανείς δεν έμαθε ποτέ. Η τύχη τους και σήμερα ακόμα αγνοείτα…

Αγωγή

Ο εργαζόμενος άσκησε στη συνέχεια αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και το δικαστήριο με την απόφασή του (3764/2014) απέρριψε το σκέλος της αγωγής που υποστήριζε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι «αφανής εταίρος» της εταιρείας στην οποία διέπρεψε ως τηλεοπτικός πωλητής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έκανε δεκτές όλες εν μέρει τις αξιώσεις του εργαζόμενου και του επιδίκασε το ποσό των 21.655,31 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το ποσό των 10.000 ευρώ ως προσωρινώς εκτελεστό!

Η αμετάκλητη απόφαση από το 2020 δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νέος γύρος που ακολούθησε. Το Εφετείο στο οποίο προσέφυγε η επιχείρηση Γεωργιάδη, το 2015, έκρινε ύστερα από 2 χρόνια (4ο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, Τμήμα Εργατικών Διαφορών, Απόφαση 5101/14.11.2017) ότι η εν λόγω επιχείρηση υποχρεούται «να καταβάλει τους μισθούς υπερημερίας, λόγω της άκυρης τροποποίησης του ημερήσιου ωραρίου της εργασίας του υπαλλήλου της». Επιπροσθέτως, αναγνώρισε την «παράνομη και καταχρηστική απόλυση του υπαλλήλου λόγω εκδικητικότητας», αναγνώρισε επίσης την «ηθική βλάβη» του και του αναγνώρισε και αποζημίωση 1.000 ευρώ λόγω «προσβολής της προσωπικότητάς του, της μείωσης της τιμής και της υπόληψης και της επαγγελματικής υπόστασης έναντι των συναδέλφων του» και τελικώς του επιδίκασε και 900 ευρώ για δικαστική δαπάνη.

Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη το 2020, όταν ο κ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός Ανάπτυξης. Το γεγονός τον εκθέτει, έστω έμμεσα. Πώς ανέχεται αυτές τις αντεργατικές συμπεριφορές στον οικογενειακό του κύκλο; Οικογενειακή ευθύνη προφανώς δεν νοείται. Ούτε όμως άγνοια για ένα μαγαζί στου οποίου τη βιτρίνα ο ίδιος στεκόταν μέχρι χθες.

Όσο για τον άτυχο, όπως περιγράφεται, υπάλληλο, δεν έχει εισπράξει τίποτα από πλευράς Γεωργιάδη, δεν έχει καταφέρει να πάρει καν τη σύνταξή του, λόγω των προβλημάτων και των εμποδίων που θέτει διαρκώς η οικογένεια Γεωργιάδη και σήμερα βιοπορίζεται υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες. Την ίδια ώρα, από το 2017, το ποσό των 21.655 ευρώ που του χρωστάνε με τους νόμιμους τόκους έχει ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης να κάνει το παγόνι και να παριστάνει τον αναμορφωτή της απασχόλησης στην Ελλάδα;»



tilestwra