Δουλευταράδες οι Έλληνες: Εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα – «Πρωταθλητές» στην ΕΕ

Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων εργάσιμων ωρών στην Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά, με τους Έλληνες να είναι… δουλευταράδες καθώς συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, από άποψη του χρόνου που αφιερώνουν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, οι εργαζόμενοι στην ΕΕ ηλικίας 20-64 ετών εργάζονταν 37,5 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα κατακτώντας την… πρωτιά. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 ώρες και οι δύο). Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4).

Οι μέσες ώρες εργασίας αφορούν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Κατά συνέπεια, τα διαφορετικά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης στις διάφορες χώρες επηρεάζουν τα αποτελέσματα, εκτός από τη διαφορετική νόμιμη και συνήθη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας. Οι ώρες εργασίας αναφέρονται στον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίως που συνήθως εργάζονται στην κύρια εργασία τους. Είναι η μέση τιμή των πραγματικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για μια μακρά περίοδο αναφοράς, εξαιρουμένων των εβδομάδων κατά τις οποίες παρατηρείται απουσία από την εργασία (π.χ. διακοπές, άδειες, απεργίες).

Τα νέα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τη μεγάλη απόκλιση στις μέσες ώρες εργασίας σε όλη την Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που ο κορονοϊός καθιέρωσε την τηλεργασία, με ορισμένες εταιρίες να διατηρούν ακόμη της εξ’ αποστάσεως εργασίαςtilestwra