ΔΥΠΑ: Έτσι παίρνεις «ζεστά» από 500 μέχρι 1.000 ευρώ: Αναλυτικά η αίτηση για το εφάπαξ επίδομα και οι δικαιούχοι

Επίδομα ΔΥΠΑ: Αναμένεται ότι προς τα μέσα του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα γίνει διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το εφάπαξ επίδομα της ΔΥΠΑ, το οποίο είναι προορισμένο για συγκεκριμένες ομάδες εποχικά απασχολούμενων.

Επίδομα ΔΥΠΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Άτομα που απασχολούνται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν το δικαίωμα να λάβουν ειδικό εποχιακό βοήθημα, εφόσον ασκούν μία από τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:

Για το έτος 2023, το εποχικό επίδομα λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι

  • Υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2023
  • Ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα κατά το έτος 2022
  • Έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του επιδόματος και
  • Λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και επικουρική) μικρότερη από 495,75 €.
  • Όσοι, βέβαια, υπέβαλαν ή θα υποβάλουν σύνταξη από τις 11/9/2023 και μετά, λαμβάνουν το επίδομα, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξής τους και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.Τέλος, δικαιούχοι είναι και όσοι κατετάγησαν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2023 και μετά, εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις.

    Εάν, λοιπόν, ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, το ποσό εποχικού επιδόματος που θα λαμβάνεις κυμαίνεται αναλόγως του επαγγέλματος που εξασκείς ή εξασκούσες ως εξής.

Επίδομα ΔΥΠΑ: Ο πίνακας με τα ποσά ανά κατηγορία

Το εποχικό επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στο έτος στα εξής ποσά:

Για τους οικοδόμους, λατόμους και ασβεστοποιούς ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του ισχύοντος κατά το χρόνο έναρξης καταβολής του επιδόματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Για τους σμυριδεργάτες ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του ισχύοντος κατά το χρόνο έναρξης καταβολής του επιδόματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Για τους δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιούς, πλινθοποιούς και μισθωτούς ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του ισχύοντος κατά το χρόνο έναρξης καταβολής του επιδόματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Για τους μουσικούς – τραγουδιστές, ηθοποιούς, υποδηματεργάτες, χειριστές-βοηθούς χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές θεάτρου – κινηματογράφου, ταμίες θεάτρου – κινηματογράφου, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών, οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χορευτές – μέλη οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και τεχνικούς απασχολούμενους σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του ισχύοντος κατά το χρόνο έναρξης καταβολής του επιδόματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Επίδομα ΔΥΠΑ: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Προς τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το εποχικό επίδομα του έτους 2023 από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Για να υποβάλεις αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet:

  • Να επιλέξουν “Εργασία και ασφάλιση”
  • Να επιλέξουν “Ανεργία”
  • Και τέλος να επιλέξουν “Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ”tilestwra