Πέντε νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος, με θύματα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Πρόκειται για δύο υγειονομικούς, ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και δύο διερμηνείς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.
Ποιοι ήταν οι Έλληνες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο
Μια από τις νεκρές νοσηλεύτριες είχε ήδη χάσει δυο συγγενείς της εν ώρα καθήκοντος. Οι δυο διερμηνείς ήταν αδέλφια, παιδιά του Προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης.
Η επισμήναγός Ελευθερία Ανδρεαδάκη είχε καταγωγή από το Ηράκλειο, αλλά διέμενε στην Αθήνα και ως νοσηλεύτρια εργαζόταν στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Είχε χάσει θείο πιλότο εν ώρα υπηρεσίας, τον αδελφό της σε τροχαίο και τώρα η οικογένειά της καλείται να διαχειριστεί μια τρίτη τραγωδία. Η άτυχη 40χρονη είχε μόλις πιρν από μερικούς μήνες παντρευτεί στο Παρίσι.
Η 46χρονη Γλυκερία Μεμεκίδου είχε καταγωγή από την Κομοτηνή. Ήταν αντιπλοιάρχος υγειονομικού. Υπηρετούσε στην διεύθυνση υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ως νοσηλεύτρια ήθελε πάντα να προσφέρει. Για αύτο και όταν έμαθε για την ελληνικη΄αποστολή στην λιβύη αμέσως ζήτησε να ακολουθήσει.
Στα τελευταία της πλάνα, η επισμηναγός Ελευθερία Ανδρεαδάκη φαίνεται χαρούμενη να συνομιλεί με συναδέλφους της. Λίγο αργότερα, μαζί με την αντιπλοίαρχο Γλυκερία Μεμεκίδου στέκονται για μια λήψη, λίγο πριν φύγουν για την Ντέρνα. Δίπλα διακρίνεται η Άντζελα και ο Φίλιπ Μανδαλιός, τα δυο αδέλφια του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης που συμμετείχαν και οι δυο ως διερμηνείς στην αποστολή, και χάθηκαν μαζί στο τραγικό δυστύχημα.
Τα δυο αδέλφια φαίνονται με υπερηφάνεια να στήνονται δίπλα στους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού για την αναμνηστική φωτογραφία, πριν αναχωρήσουν με το μοιραίο λεωφορείο. Ήταν τα παιδιά του Κανάκη Μανδαλιού, του λεγόμενου «Έλληνα της Λιβύης», του προεέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης. Τραγική ειρωνεία: βρίσκονταν στην Αθήνα για το γάμο της Άντζελας και επέστρεφαν στην Λιβύη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική αποστολή.
«Τι να πω, θα γυρίσει το παιδί μου;»: Συγκλονίζει ο πατέρας του 27χρονου αρχιλοχία
Απαρηγόρητος ο πατέρας του αρχιλοχία στην Καρδίτσα, μίλησε στον ANT1 για τον θάνατο του παιδιού του.
Ο αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης λάτρευε την δουλειά του. Ήταν αλεξιπτωτιστής στις ειδικές δυνάμεις. Παρά τα 27 του χρόνια συμμετείχε σε πολλές και δύσκολες αποστολές. «Και αυτή έμελλε να ήταν η τελευταία του» θα πει ο πατέρας του από το χωρίο Μουζάκι Καρδίτσας.
«Επειδή την αγαπούσε (την δουλειά του), γι΄αυτό έτρεχε τόσο. Όλο το καλοκαίρι, ήταν συνέχεια έτσι.
– Σας είχε μιλήσει για αυτό το ταξίδι;
– Ξέραμε ότι θα πάει εκεί, δεν ξέραμε κάτι άλλο. Ήταν μια ρουτίνα, όπως ήταν όλα τ ΄άλλα . Δεν ήταν κάτι άλλο. Τι να πω, θα γυρίσει το παιδί μου; Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».
Σε εξέλιξη οι έρευνες για το δυστύχημα – Συμμετέχει και η ΕΥΠ
Όσα από τα στελέχη είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο. Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών.
Μέσα από όλο το πλαίσιο της επιχείρησης, θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν, όπου απαιτηθεί και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.
Μάλιστα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η ΕΥΠ συμμετέχει στην έρευνα για το τι προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο, καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Είναι υποχρεωμένη από τον ρόλο της να διαπιστώσει αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δολιοφθορά ή για κάποιου είδους επίθεση.
Οι εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος δείχνουν ένα ολοσχερώς καμένο λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η ελληνική αποστολή, που μία απλή σύγκρουση με αυτοκίνητο θα ήταν δύσκολο να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Alpha, η ΕΥΠ έχει πληροφορίες από πηγές στη Λιβύη, οι οποίες αναφέρουν πως το τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων. Γι’αυτόν τον λόγο τυλίχθηκε στις φλόγες τόσο το μεγάλο λεωφορείο, όσο και το τζιπ που επέβαινε η οικογένεια από τη Λιβύη.
Η έρευνα της ΕΥΠ θα ολοκληρωθεί όταν εξακριβωθούν και τα στοιχεία των ατόμων που επέβαιναν στο τζιπ.
Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.
Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.
Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οπιαδήποτε δυνατή βοήθεια.