Είναι καλύτερο να πλένουμε τα δόντια μας πριν ή αφού φάμε πρωινό;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν ή μετά το πρωινό τους. Ένας οδοντίατρος έρχεται για να μας δώσει την απάντηση σε αυτό το δίλλημα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν το βούρτσισμα πριν από το πρωινό, βοηθά στην απομάκρυνση της νυχτερινής πλάκας που συσσωρεύεται και δεν κινδυνεύει να καταστραφεί το σμάλτο που έχει αποδυναμωθεί από τις όξινες τροφές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι υποστηρίζουν το βούρτσισμα μετά το πρωινό επισημαίνουν ότι απομακρύνει τα σωματίδια των τροφών και τα σάκχαρα από το στόμα σας και μπορεί να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών και τις ασθένειες των ούλων.

Για να ρίξει φως στο θέμα, ο Dr. Jay Joshi, επικεφαλής οδοντίατρος της MKDental, παρέθεσε τη γνώμη του. Σύμφωνα με τον Dr. Joshi, το βούρτσισμα μετά το πρωινό είναι γενικά πιο ευεργετικό για τη στοματική υγεία, ειδικά όταν καταναλώνετε όξινες τροφές ή ποτά.

Οι όξινες ουσίες μπορούν να μαλακώσουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών και το βούρτσισμα αμέσως μετά θα μπορούσε να αφαιρέσει το ανώτερο στρώμα του σμάλτου.

Έτσι, συνιστάται η αναμονή περίπου 30 λεπτών μετά το φαγητό για την πρόληψη της διάβρωσης του σμάλτου.

Το βούρτσισμα μετά το πρωινό μπορεί επίσης να μειώσει την ευαισθησία των δοντιών και να συμβάλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας με την απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των σακχάρων που έχουν μείνει πίσω από το γεύμα σας.

Ο Dr. Joshi τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε μια συνεπή και λεπτομερή ρουτίνα στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, η επιλογή του πότε να βουρτσίζετε τα δόντια σας θα πρέπει τελικά να βασίζεται στις ατομικές ανάγκες στοματικής υγείας, τις διατροφικές συνήθειες και τις προσωπικές προτιμήσεις.

Πηγή