Εισηγείται προληπτική αντιβίωση μετά την σεξουαλική επαφή για χλαμύδια και βλεννόρροια

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ θεωρεί πως οι γιατροί πρέπει να δουν σοβαρά το ενδεχόμενο αντιβιοτικού μετά το σεξ σε κάποιους ασθενείς τους.

Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας το προσχέδιο εισήγησής τους και σε αυτήν αναφέρουν ότι η συχνότητα νοσημάτων όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια και η βλεννόρροια (γονόρροια) αυξάνεται διαρκώς. Για αυτό απαιτούνται νέες στρατηγικές για να ανακοπή η πορεία τους, ιδίως στους πληθυσμούς που προσβάλλονται δυσανάλογα.

Η προφύλαξη μετά την έκθεση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μία στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει. Συγκεκριμένα, συνίσταται στη λήψη φαρμάκου όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την πιθανή έκθεση σε ένα παθογόνο. Εν προκειμένω, το παθογόνο είναι τα βακτήρια που προκαλούν τα προαναφερθέντα νοσήματα.

Το δε φάρμακο είναι το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη.

Η δοξυκυκλίνη ανήκει στις τετρακυκλίνες. Μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προλαμβάνει τις βακτηριακές λοιμώξεις, όταν λαμβάνεται τις ημέρες μετά την πιθανολογούμενη έκθεση μέσω του σεξ.

Εάν καθιερωθεί η προφύλαξη μετά την έκθεση με δοξυκυκλίνη (Doxy-PEP) μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

«Είναι η πρώτη σημαντική, νέα προληπτική στρατηγική που έχουμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Dr. Jonathan Mermin, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τον ιό HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τα ΣΜΝ (NCHHSTP) των CDC.

Ο Dr. Mermin, ο οποίος είναι εκ των συγγραφέων του προσχεδίου, εκτιμά πως η καθιέρωση του Doxy-PEP θα αποτρέπει ετησίως δεκάδες χιλιάδες νέες λοιμώξεις.

Η προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) ήδη χορηγείται ευρέως για την προστασία από τη λοίμωξη του ιού HIV/AIDS.

Το προσχέδιο των CDC θα παραμείνει για 45 ημέρες ανοιχτό για σχολιασμό. Η διαβούλευση έχει προγραμματισθεί να λήξει στις 17 Νοεμβρίου 2023.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Προς το παρόν, τα CDC εισηγούνται να προσφέρεται η αντιβιοτική αγωγή μετά το σεξ σε ορισμένα μέλη των πληθυσμιακών ομάδων που προσβάλλονται συχνότερα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Οι ομάδες αυτές είναι:

Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες.
Γενικά οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Οι διεμφυλικές γυναίκες.

Από αυτούς τους ανθρώπους, αντιβιοτική αγωγή συνιστάται να χορηγείται:

Σε όσους είχαν κατά το τελευταίο έτος τουλάχιστον ένα ΣΜΝ που προκαλείται από βακτήριο (λ.χ. χλαμύδια).
Σε όσους συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε ΣΜΝ.

Η δόση του αντιβιοτικού που προτείνουν τα CDC είναι 200 mg, το συντομότερο δυνατόν (όχι πέραν των 72 ωρών) από το σεξ.

Πηγή