«Εμφιαλωμένο νερό για τα πάντα και να θαφτούν τα ζώα»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να έχουμε εμφιαλωμένο νερό για τα πάντα, και να θαφτούν τα ζώα».

Η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής κατά την απομάκρυνση των νεκρών ζώων.

«Οι γιατροί έχουν μιλήσει εδώ και 8 μέρες γι’ αυτά τα θέματα. Είναι μία τραγωδία εκεί πάνω και επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να μας δει από τις τηλεοράσεις, δεν ασχολείται με αυτό, ασχολείται με το να σώσει ό,τι μπορεί από τα υπάρχοντά του.

Πρέπει να έχουμε εμφιαλωμένο νερό, δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα, το οποίο θα χρησιμοποιούμε για τα πάντα, άρα οι άνθρωποι πρέπει να εφοδιαστούν με εμφιαλωμένο νερό από την πρώτη μέρα, και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να θάφτουν τα ζώα», είπε η Ματίνα Παγώνη στο MEGA.

Η Ματίνα Παγώνη πρόσθεσε, «Όλα αυτά τα νερά που είναι τόσες μέρες εκεί, εκτός από τα νεκρά ζώα, έχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες, ό,τι απόβλητα από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι όλα εκεί μέσα. Αυτό το νερό δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί.

Ευτυχώς μπήκε ο Στρατός, τα ζώα έπρεπε να μαζευτούν αμέσως. Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες σε όλον τον κόσμο.

Έπρεπε να βγουν δύο ομάδες, εκείνοι που θα έπαιρνε τον κόσμο και η δεύτερη ομάδα αυτοί που θα προλάβουν αυτό που θα συμβεί. Έτσι έπρεπε να ενεργοποιηθεί η δημόσια υγεία. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε πανδημία».

Σε ερώτηση για το ποιες αρρώστιες μπορεί να αναπτυχθούν, η Ματίνα Παγώνη τόνισε «γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, λεπτοσπείρωση. Αρχίζουν να δυσκολευτούν τα πράγματα. Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζω αν είναι έτοιμα αλλά μέχρι στιγμής έχουν ανταπεξέλθει άψογα».

Για την αλλαντίαση της 32χρονης: «σοκαριστήκαμε όλοι με το περιστατικό. Η αλλαντίαση είναι κάτι δύσκολο γιατί είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα», σχολίασε η Μ.Παγώνη και τέλος αναφορικά με την 20χρονη που έφυγε από ζωή και έχοντας μπει στο νοσοκομείο με αμυγδαλίτιδα: «είναι ένα τραγικό γεγονός, και γι΄ αυτό έχει ξεκινήσει ΕΔΕ. Τελικά από σήψη και ανακοπή έφυγε, αλλά αν δεν βγουν οι εξετάσεις και τα πορίσματα δεν μπορούμε να πούμε κάτι».

Πηγή