Επιστήμονες αναπτύσσουν εμφύτευμα για να τον εξαλείφουν μέσα σε 60 ημέρες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice, έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. δολαρίων για να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα θεραπείας με εμφυτεύματα που θα μπορούσε να εξαλείψει τον καρκίνο σε μόλις 60 ημέρες, και να μειώσει τα ποσοστά θανάτου κατά 50%.

Τα κεφάλαια, που χορηγούνται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων για την Υγεία, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη «τεχνολογίας εμφυτευμάτων αίσθησης και απόκρισης», με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των θεραπειών ανοσοθεραπείας για καρκίνους που συνήθως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

«Αντί να κρατάμε τους ασθενείς σε νοσοκομειακά κρεβάτια, με ορούς και εξωτερικές οθόνες, θα χρησιμοποιήσουμε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να εμφυτεύσουμε μια μικρή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τον καρκίνο τους και προσαρμόζει τη δόση ανοσοθεραπείας σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Omid Veiseh, βιο-μηχανικός της Rice και ο κύριος ερευνητής του έργου, όπως αναφέρει η New York Post.

Ομοίως με τις θεραπείες διαβήτη με αντλίες ινσουλίνης, το εμφύτευμα τριών ιντσών ή ο «υβριδικός ρυθμιστής προηγμένης μοριακής παραγωγής» (HAMMR), θα παρέδιδε φάρμακα ανοσοθεραπείας στον ασθενή σε ένα σύστημα «κλειστού βρόχου».

Οι φορτιζόμενες συσκευές θα επικοινωνούν ασύρματα, «δυνητικά με ένα smartphone», είπαν οι ερευνητές στο KHOU 11.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμφύτευμα θα χρειαστεί μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση, θα εξαλείφει τον καρκίνο σε μόλις 60 ημέρες.

«Τα καρκινικά κύτταρα εξελίσσονται συνεχώς και προσαρμόζονται στη θεραπεία. Ωστόσο, τα επί του παρόντος διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ακτινολογικών εξετάσεων, αναλύσεων αίματος και βιοψιών, παρέχουν πολύ σπάνια και περιορισμένα στιγμιότυπα αυτής της δυναμικής διαδικασίας», δήλωσε ο Δρ. Amir Jazaeri, ένας από τους βασικούς ερευνητές και καθηγητής γυναικολογικής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Ως αποτέλεσμα, οι σημερινές θεραπείες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο σαν να ήταν μια στατική ασθένεια».

Αντίθετα, η τεχνολογία τους, η οποία χρησιμεύει τόσο ως σύστημα παρακολούθησης του καρκίνου όσο και ως σύστημα χορήγησης φαρμάκων, θα παρέχει «δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον του όγκου που μπορούν με τη σειρά τους να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικές και ενημερωμένες για τον όγκο νέες θεραπείες» και, ως εκ τούτου, να επιταχύνουν τη διαδικασία θεραπείας.

«Η τεχνολογία είναι ευρέως εφαρμόσιμη για καρκίνους του περιτοναίου που επηρεάζουν το πάγκρεας, το ήπαρ, τους πνεύμονες και άλλα όργανα», δήλωσε ο Veiseh.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από ειδικούς από μια σειρά πεδίων που εκτείνονται σε 20 εργαστήρια σε επτά πολιτείες με το όνομα του έργου THOR, το οποίο σημαίνει «στοχευμένη υβριδική ογκοθεραπευτική ρύθμιση».

Η πρώτη κλινική δοκιμή θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος για υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών. Ελπίζουν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε πέντε χρόνια.

Πέρυσι, η ομάδα ερευνητών του Veiseh απέδειξε ήδη την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας σε ποντίκια με εμφυτεύματα σε σχήμα σφαιριδίου που εξάλειψαν τον καρκίνο των ωοθηκών και του παχέος εντέρου σε όψιμο στάδιο σε έξι ημέρες.

Τώρα, είναι σε θέση να «χτίσουν σε αυτήν την εμπειρία» με κλινικές δοκιμές, είπε ο Veiseh, με το HAMMR ως «την επόμενη επανάληψη αυτής της προσέγγισης».

Πηγή