Ερευνητές ανέπτυξαν μικροσκοπικό εμφύτευμα για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου

Ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου και συγκεκριμένα των γλοιωμάτων, ανέπτυξαν ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Τα γλοιώματα είναι μια ομάδα όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα εγκεφαλικά κύτταρα από τα οποία προέρχονται, καθώς και το βαθμό επιθετικότητας.

Το νέο εμφύτευμα έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να διεξάγει δεκάδες πειράματα ταυτόχρονα, προσφέροντας ακριβή εικόνα στους γιατρούς για τις επιδράσεις των φαρμάκων στους όγκους.

«Προκειμένου να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτούς τους όγκους, πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε, από νωρίς, ποιο φάρμακο λειτουργεί καλύτερα σε κάθε ασθενή», αναφέρει ο συν-αρχικός ερευνητής και συν-συγγραφέας Πιερπάολο Περούτσι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στον όγκο για δύο με τρεις ώρες και δοκιμάζει έως και 20 φάρμακα. Αυτό δίνει στους γιατρούς μια ακριβή ιδέα στο πώς αντιδρά ο όγκος σε κάθε θεραπεία. Οι πληροφορίες που συλλέγει η συσκευή αποστέλλονται σε εργαστήρια για μελέτη.

Έξι ασθενείς δοκίμασαν αυτή τη συσκευή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Κανείς ασθενής δεν εμφάνισε παρενέργειες και οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλές πολύτιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αντιδρούσαν οι όγκοι στις διάφορες θεραπείες.

Αυτές οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των θεραπευτικών επιλογών, καθιστώντας τες πιο αποτελεσματικές για κάθε ασθενή.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι πρόκειται για μια προσέγγιση νέας γενιάς για την εξατομικευμένη ιατρική», καταλήγει ο Περούτσι.

«Η δυνατότητα να φέρουμε το εργαστήριο κατευθείαν στον ασθενή ξεκλειδώνει τόσες πολλές δυνατότητες όσον αφορά το είδος των πληροφοριών που μπορούμε να συλλέξουμε, κάτι που αποτελεί νέο και συναρπαστικό πεδίο για μια ασθένεια που έχει πολύ λίγες επιλογές προς το παρόν».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Πηγή