Εφτά τρόποι και συμπεριφορές που θέτουν τα μάτια μας σε κίνδυνο Πως μπορούμε να προστατέψουμε την όραση μας

Οφθαλμίατροι παραχώρησαν συνέντευξη στη Daily Mail και αποκάλυψαν εφτά τρόπους και συμπεριφορές που μπορούν να βλάψουν την όραση μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dr. Jørn Slot Jørgensen, της Laser Eye Clinic του Λονδίνου, και η Evelyn Mensah, σύμβουλος οφθαλμίατρος και οφθαλμοχειρουργός στο Central Middlesex Hospital, μοιράζονται τις συμβουλές τους σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να θέσουμε τον εαυτό μας, άθελά μας, σε κίνδυνο.

Η όρασή μας είναι συχνά κάτι που θεωρούμε δεδομένο, μέχρι να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία, οι πονοκέφαλοι και η θολή όραση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα ενός οφθαλμικού προβλήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράλειψη οφθαλμολογικών εξετάσεων

Οι άνθρωποι πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ή συχνότερα εάν το συνιστά ο οπτικός τους.

Ο Δρ Jørgensen δήλωσε στη Daily Mail: «Η μη τακτική διενέργεια τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αδιάγνωστες οφθαλμολογικές παθήσεις».

«Καταστάσεις όπως το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας συχνά αναπτύσσονται χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και τη διατήρηση της όρασης».

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας μπορούν επίσης να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια υποκείμενων καταστάσεων της υγείας μας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Παρατεταμένος χρόνος στην οθόνη

Η ευρεία χρήση ψηφιακών συσκευών, όπως φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες και smartphones, έχει οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους παρακολούθησης της οθόνης τόσο στην εργασία όσο και στον ελεύθερο χρόνο.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ”ψηφιακή” καταπόνηση των ματιών, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και θολή όραση», λέει ο Δρ Jørgensen.

Ο κανόνας 20-20-2

Η Mensah με τη σειρά της αναφέρει ότι «Αυτό σημαίνει ότι κάθε 20 λεπτά πρέπει να κοιτάζετε κάτι σε απόσταση 20 ποδιών (περίπου 6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα.

«Επιπλέον, θυμηθείτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε μια οθόνη για να αποφύγετε την ξηρότητα των ματιών», είπε.

Γυαλιά ηλίου που δεν προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η μη χρήση γυαλιών ηλίου με επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), προειδοποίησε ο Δρ Jørgensen.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η προστασία των ματιών σας από τις υπεριώδεις ακτίνες UV, ιδίως σε συνθήκες ηλιοφάνειας, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας των ματιών».

Κακή διατροφή και έλλειψη θρεπτικών συστατικών βλάπτουν τα μάτια μας

Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που απειλούν την όραση.

Η Mensah εξηγεί ότι η ωχρά κηλίδα, μέρος του αμφιβληστροειδούς που επεξεργάζεται αυτό που βλέπουμε ακριβώς μπροστά μας, περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

«Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι επίσης χρήσιμες, οπότε τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα», συμβουλεύει.

Ο Δρ Jørgensen πρόσθεσε: «Μια κακή διατροφή με έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και ανόργανων συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, μπορεί να βλάψει την υγεία των ματιών, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την όραση και τη συνολική λειτουργία των ματιών».

«Για να διατηρήσετε υγιή μάτια, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και πηγές ωμέγα-3».

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι ευεργετική μόνο για τη γενική μας υγεία, αλλά και για τα μάτια μας. Η Mensah δήλωσε: «Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης».

Μη συνταγογραφημένα γυαλιά

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση ότι η χρήση συνταγογραφούμενων γυαλιών επιδεινώνει την όρασή μας.

«Η αντίληψη αυτή είναι ανακριβή», τονίζει η Mensah, σύμβουλος οφθαλμίατρος και οφθαλμοχειρουργός στο Central Middlesex Hospital, .

«Ο πρωταρχικός λόγος για να φοράτε συνταγογραφούμενα γυαλιά είναι απλώς επειδή τα χρειάζεστε. Αν αμελήσετε να τα φορέσετε, κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους».

Ανεπαρκής φωτισμός

«Η εργασία ή το διάβασμα σε χώρους με ανεπαρκή φωτισμό μπορεί να κάνει τα μάτια σας να δουλεύουν πιο σκληρά, οδηγώντας σε καταπόνηση των ματιών, δυσφορία και χειρότερη όραση», προειδοποιεί ο Δρ Jørgensen.

Επισημαίνει ότι ο καλός φωτισμός, που συχνά αποκαλείται «φωτισμός εργασιών», είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία άνετων συνθηκών για ανάγνωση και εργασία

Πηγή