«Η διατροφική αλυσίδα έχει “σπάσει” στη Θεσσαλία Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το νερό»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης, μίλησε για την υγειονομική «βόμβα» της Θεσσαλίας και τον κίνδυνο της μόλυνσης τροφίμων.

Ειδικότερα, εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει η μόλυνση στο πιάτο μας καθώς αυτή τη στιγμή τα προϊόντα έχουν καταστραφεί ενώ όπως είπε, δηλαδή η διατροφική αλυσίδα έχει «σπάσει» στη Θεσσαλία και υπάρχει δυνατότητα να το αποφύγουμε.

«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση.

Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση, όπως για τις νέες καλλιέργειες. Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.

Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα».

Στη συνέχεια, ο Δ.Σαρηγιάννης εξήγησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πηγή