Η κλιματική αλλαγή σπάει ρεκόρ – Ο Οκτώβριος 2023 εγγράφεται στην ιστορία ως ο θερμότερος

Η κλιματική κρίση διαγράφει μια απότομη και συνεχώς ανοδική τροχιά, όπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus. Η απανωτή καταρρίψη θερμοκρασιακών ρεκόρ το 2023, με τον Οκτώβριο να καταγράφει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί, έχει ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινότητα και εντείνει την αίσθηση του επείγοντος με την προσέγγιση της COP28.

Ας εξετάσουμε τα γεγονότα: ο Οκτώβριος του 2023 ξεπέρασε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας του 2019 κατά 0,4° Κελσίου, φθάνοντας τους 15,38° Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία είναι 1,7° Κελσίου υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία κατά την προβιομηχανική περίοδο, και η ανωμαλία αυτή είναι δεύτερη μόνο μετά από τον φετινό Σεπτέμβριο.

Τα αίτια αυτών των άνευ προηγουμένου θερμοκρασιών εντοπίζονται στο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αυξημένη συγκέντρωση των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, έχει προκαλέσει μια δραματική αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία.

Οι επιπτώσεις είναι δραματικές και ποικίλλουν: ξηρασίες που προκαλούν λιμούς, καταστροφικές πυρκαγιές, ενισχυμένοι τυφώνες και ακραία καιρικά φαινόμενα συνθέτουν ένα σκηνικό που θα πρέπει να αναγνωριστεί και να διαχειριστεί ενόψει των επικείμενων παγκόσμιων προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος, επισημαίνει ότι «το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά», τονίζοντας την ανάγκη για άμεση λήψη φιλόδοξων μέτρων.

Ενώ η COP28 στο Ντουμπάι θα αξιολογήσει την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού, το 2023 πλησιάζει ήδη επικίνδυνα το εμβληματικό όριο των +1,5° Κελσίου. Αυτό το όριο, που έχει οριστεί ως κρίσιμο για την πρόληψη των πιο καταστροφικών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να είναι πιο κοντινό από ποτέ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι σαφές και επείγον: η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή μια μελλοντική απειλή, αλλά μια επιτακτική πραγματικότητα που απαιτεί δραστικές και άμεσες δράσεις.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ