Θεσσαλία: Μένει χωρίς κρέας σχεδόν όλος ο νομός – Εξαφάνισε τα κοπάδια η κακοκαιρία Daniel

Θεσσαλία: Μεγάλες ελλείψεις στο ζωικό κεφάλαιο από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel 

Σημαντικές ελλείψεις σε ντόπια κρέατα, που προκλήθηκαν κυρίως από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη τη Θεσσαλία, καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και των κρεοπωλείων της Ελλάδας.

Το διπλό καιρικό χτύπημα που έπληξε τη Θεσσαλία και είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανίσει» και να καταστρέψει περίπου το 40% του ζωικού κεφαλαίου ξεκίνησε ήδη να επηρεάζει την αγορά κρεάτων, καθώς η έλλειψη αμνοεριφίων είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Λίγες μέρες μετά την πρώτη πλημμύρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος είχε αναφέρει ότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι είχαν χαθεί περισσότερα από 100.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοίροι, 6.000 βοοειδή και 50.000 κοτόπουλα.

Αυτή την εικόνα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Μαγνησίας Αντώνης Κανελλόπουλος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Η Θεσσαλία προμήθευε το σύνολο της χώρας με το 15% των συνολικών χοίρων, το 10% των βοοειδών και με το 28% των αμνοεριφίων. Σαφώς δεν καταστράφηκε όλο το ζωικό κεφάλαιο, αλλά οι ζημιές είναι σημαντικές» αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει ότι η μεγαλύτερη ζημιά έχει παρατηρηθεί στα αμνοερίφια, με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου να ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%.

Αντώνης Κανελλόπουλος: Η Θεσσαλία προμήθευε το σύνολο της χώρας με το 15% των συνολικών χοίρων, το 10% των βοοειδών και με το 28% των αμνοεριφίων. Σαφώς δεν καταστράφηκε όλο το ζωικό κεφάλαιο, αλλά οι ζημιές είναι σημαντικές
«Οι μειώσεις σε χοίρους και βοοειδή δεν έχουν, ακόμη, αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών των κρεάτων τους. Όμως, σε σχέση με πέρυσι, ήδη παρατηρείται αύξηση στην τιμή των αμνοεριφίων. Πέρυσι, τέτοια περίοδο πουλούσαμε στα 12 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος πουλάμε στα 14 και δεν ξέρουμε καν τι επάρκεια θα υπάρχει στη συνέχεια», επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει ότι μικρή αύξηση, της τάξεως του 2,3%, έχει παρατηρηθεί στην τιμή του χοιρινού κρέατος που στα κρεοπωλεία της Μαγνησίας κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ, ενώ προσθέτει ότι στην ίδια τιμή κυμαίνονται τα κοτόπουλα.

«Ζούμε έναν Αρμαγεδδών ανατιμήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση. Οι κρεοπώλες του Βόλου, όμως, και της ευρύτερης της Μαγνησίας παρά τον πληθωρισμό και τα αυξημένα έξοδα που «τρέχουν» έχουν καταφέρει και συγκρατούν τις τιμές σε επίπεδα που να είναι προσιτά για τον καταναλωτή» αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι κρεοπώλες πασχίζουν να εφοδιάζουν τα ψυγεία τους με κρέατα, αντιμετωπίζουν τη μειωμένη κινητικότητα από πλευράς καταναλωτών.

«Διανύουμε περίοδο κάμψης, η οποία συμπίπτει τόσο με το άνοιγμα των σχολείων και την παύση του τουρισμού, αλλά κυρίως και με τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή. Ο κόσμος μαζεύτηκε αρκετά, αν και ανέκαθεν ο δύο πρώτοι μήνες της σχολικής χρονιάς ήταν υποτονικοί», προσθέτει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Μαγνησίας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»