Καραβάνια αστέγων στην Θεσσαλία – Τους διώχνουν και από τα ξενοδοχεία, ασύλληπτες καταγγελίες

Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ωστόσο το έργο της αποκατάστασης των ζημιών θα είναι χρονοβόρο. Όμως, την ώρα που οι πλημμυροπαθείς καλούνται να σταθούν στα πόδια τους φαίνεται πως το κράτος δεν λειτουργεί με ταχύτητα προς την κατεύθυνση της παροχής στήριξης στους πληγέντες.

«Θέλουμε ψυχολόγος. Θέλουμε γιατρούς. Θέλουμε αντιτετανικούς ορούς, εμβόλια. Δεν ξέρουμε τι μας κάνουν. Εμβόλια. Χρειαζόμαστε εμβόλια. Δεν υπάρχει πουθενά το κράτος. Δεν εμφανίστηκε κανένας», είπε στον Alpha κάτοικος του Κοσκινά.Άλλη κάτοικος της περιοχής είπε από την πλευρά της: «Έπαιρνα τηλέφωνο την περιφέρεια, το νερό είχε φτάσει στις σκεπές και μου έλεγαν κάντε υπομονή ο Κοσκινάς αντέχει ακόμη. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να πνιγούν άνθρωποι και μετά να έρθουν να κάνουν κάτι;».

Οι καταγγελίες όμως δεν σταματούν εκεί. Οι πλημμυροπαθείς που είχαν βρει καταφύγιο σε ξενοδοχεία φαίνεται πως εκδιώκονται άρον άρον.

«Όσων αφορά την φιλοξενία, διώχνουν τον κόσμο από τα ξενοδοχεία. Και που θα πάνε; Πού θα πάμε μάλλον; Όλοι μας. Άντε εγώ και κάποιοι άλλοι να έχουμε συγγενείς με πρώτο βαθμού συγγένεια να μας φιλοξενήσουν. Μέχρι πότε; Τα παιδιά θα ανοιξουν τα σχολεία. Σε ποια σχολεία θα πάνε; Αναρωτήθηκε κανένας;», είπε κάτοικος του Κοσκινά.

Βλοχός: Κοιμούνται μια εβδομάδα στην εκκλησία του χωριού

Την ίδια ώρα drone του MEGA πέταξε πάνω από το χωριό Βλοχό και κατέγραψε τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Το χωριό Βλοχός βρίσκεται «βουτηγμένο» στα νερά ενώ τρεις παραπόταμοι περνούν ανάμεσά του.

Οι κάτοικοι του χωριού που είδαν να τις περιουσίες και τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη κακοκαιρία Daniel έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία του χωρίου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Το συγκλονιστικό βίντεο από την ώρα που ηχούν οι καμπάνες μέσα στη νύχτα ώστε να εκκενωθεί το χωριό υπενθυμίζει τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν πριν μερικά μόνο 24ωρα.

«Ακούσαμε τις καμπάνες και τις σειρήνες και πήγαμε πόρτα πόρτα να βγάλουμε όλον τον κόσμο και ήρθαμε στην εκκλησία γιατί είναι το πιο ψηλό σημείο. Το χωριό έχει πάθει ολική καταστροφή. Πού θα πάει αυτός ο κόσμος; Δεν πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία; Πόσο καιρό θα κοιμόμαστε στην εκκλησία;», ανέφερε η κ. Μαρία, κάτοικος του χωριού.

Τριτοκοσμικές συνθήκες μετά την υποχώρηση του νερού

«Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Και εκτός αυτού υπάρχει κίνδυνος αρρώστιας. Είναι μία υγειονομική βόμβα. (Εγώ) ασχολούμαι με το εμπόριο. Με γλυκά του κουταλιού. Είναι μία αγροτική περιοχή. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι αγρότες έχουν πάθει μία τεράστια ζημιά. Που είναι ανεπανόρθωτη. Χρειάζονται βοήθεια επειγόντως», είπε ο κ. Κώστας κάτοικος του Κοσκινά στην τηλεόραση του Alpha.

Δείχνοντας το σπίτι του είπε στην κάμερα: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Φανταστείτε το νερό ήταν μέχρι τη μέση. (…) Τρία μέτρα νερό και».

Εξομολογήθηκε πως οι χωριανοί του που σώθηκαν όπως και αυτός μαζευτήκανε στα ψηλά σπίτια για να αποφύγουν το νερό που «έπνιξε» την περιοχή.

«Ήμασταν 50 άτομα και γλιτώσαμε τελευταία στιγμή. Το νερό είχε ανέβει επάνω και λέμε τι θα γίνει. Παιδιά, ηλικιωμένοι, τελικά ήρθαν με βάρκες και βγήκαμε. Τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

«Ήμουν 12 ώρες μέσα στο νερό»

Η Βαΐτσα Κατσιαμπούρη, κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο Mega για το πώς καταστράφηκε το σπίτι της ενώ απευθύνει έκκληση για βοήθεια.Το σπίτι της έχει σχεδόν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές ενώ τοίχος έχει πέσει και τα έπιπλα έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια.«Είναι επικίνδυνο. Έχω τρία παιδιά, είμαι μόνη μου. Θέλω βοήθεια. Δεν έχει έρθει κανένας να με βοηθήσει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Ζητάω βοήθεια από κάποιο συνεργείο, να πάρει τα πράγματα για να μπορέσω να το καθαρίσω. Θα πέσει και το ταβάνι. Τώρα κοιμάμαι στην Καρδίτσα. Έζησα και τον εφιάλτη. Ήμουν μέσα στο νερό. ‘Έλεγα δεν θα βγω ζωντανή. Μας βρήκε στον ύπνο. Ήμουν στο σπίτι του ξαδέλφου μου που ήταν πιο ψηλό. Δεν περιμέναμε αυτό που θα έγινε. Ήμουν 12 ώρες μέσα στο νερό. Μετά ήρθε ένας εθελοντής και μας έβγαλε», είπε.

Οργή στα λασπόνερα

Στον δήμο Παλαμά τα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι και Μεταμόρφωση η καταστροφή είναι βιβλική.

Ο κ. Χρυσόστομος από την Αγία Τριάδα δείχνει στην κάμερα του ΜΕGA το κατεστραμμένο σπίτι του και όπως λέει, αυτές οι ζημιές είναι πταίσματα μπροστά στην ολική καταστροφή που υπέστη στα κτήματα του.

«Αν κοιτάξετε έξω έχουμε καλλιέργειες πολύ πιο ακριβά από αυτά. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τον επόμενο χρόνο», είπε.Κάτοικοι επιστρέφουν σπίτια τους και συναντούν την απόλυτη καταστροφή. Το νερό ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Η ίδια εικόνα επικρατεί και σε Καρδιτσομάγουλα, Αγία Τριάδα, Αγναντερό, Κοσκινά, Καλογριανά.Κάτοικος της περιοχής απομακρύνει το πνιγμένο πρόβατο από τα υπόλοιπα που επέζησαν, ενώ ο Κώστας Μαραγκός αντίκρυσε πνιγμένες τις μέλισσες στα μελίσσια του.

Τα χωριά στα πεδινά των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα από τα Μεγάλα Καλύβια εκεί όπου ο κύριος Πέτρος αντίκρυσε για πρώτη φορά το σπίτι του μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Το πρώτο που αντικρύζει είναι το αυτοκίνητο του. Η συνέχεια όμως ήταν μακράν χειρότερη. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του σπιτιού αντίκρυσε πεσμένα ψυγεία, σπασμένα ράφια, ντουλάπια και τόνους λάσπης.Αγριά, Ζαγορά, Πάλτση, Πορταριά και Ποτιστικά είναι μερικά από τα χωριά του Πηλίου που πνίγηκαν στις λάσπες. Η κυρία Κατερίνα βγήκε τελευταία στιγμή από το σπίτι της πριν γκρεμιστεί ολοσχερώς από το μένος του νερού.Μπορεί τη Δευτέρα να χτύπησε το πρώτο κουδούνι για όλα τα σχολεία της χώρας, όχι όμως και για εκείνα της Θεσσαλίας.tilestwra