Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι

Η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε καταγγελίες για την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα νοσοκομεία της χώρας μας. 

«Ο καιρός χαλάει, οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές αυξάνονται και εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά με 3.000 προσωπικό λιγότερο σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι διαστάσεις του θέματος αποτυπώνεται στις λίστες χειρουργείων, καθώς σύμφωνα με τους συνδικαλιστές λειτουργεί μόνο το 40% των αιθουσών.

«Πολλά νοσοκομεία μάλιστα δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015, που κανείς δεν ξέρει  αν χειρουργήθηκαν, αν επιβαρύνθηκε η υγεία τους, αν χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά» πρόσθεσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, το βάρος που καλούνται να σηκώσουν γίνεται δυσβάσταχτο στις γενικές εφημερίες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας παράλληλα και στην προμήθεια και τοποθέτηση 22 καμερών εντός του νοσοκομείου. Οι συνδικαλιστές αναφέρουν πως τα προβλήματα της βίας στα νοσοκομεία δεν λύνονται με κάμερες, αλλά με ενίσχυση της φύλαξης και των αστυνομικών περιπολιών.

«Οι κάμερες παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και του προσωπικού. Το πρόβλημα της βίας στα νοσοκομεία δε λύνεται με κάμερες. Αρκετές φορές αν όχι όλες συλλαμβάνονται από την αστυνομία όσοι προκαλούν βία στα νοσοκομεία, πηγαίνουν στα τμήματα αλλά επειδή κανείς δεν υποβάλει μήνυση δεν υπάρχει κάποια συνέχεια. Θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλουν μηνυτήριες αναφορές γιατί οι συνάδελφοι που δέχονται επιθέσεις δεν θέλουν να στοχοποιηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η φύλαξη στα ιδρύματα με προσωπικό και η αστυνομία να κάνει συχνές περιπολίες. Είχαμε μέχρι και περιστατικά με μαχαιρώματα και πυροβολισμούς συναδέλφων» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Από πλευράς του ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ Γεννηματάς ανέφερε, σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, ότι είχαμε συνάντηση με τη διοίκηση, με πρωτοβουλία των ίδιων χωρίς όμως να συνεννοηθούν πρώτα με το σωματείο των εργαζομένων. Προχώρησαν αυθαίρετα στην προμήθεια και τοποθέτηση των καμερών χωρίς ακόμη να έχουν μπει σε λειτουργία. Τους εξηγήσαμε πως απαγορεύεται εντός του νοσοκομείου.

Και πρόσθεσε ότι «ρωτήσαμε αν έχουν πάρει άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου υγείας. Μας είπαν πως δεν την είχαν λάβει και πως θα τη ζητούσαν εκείνη τη μέρα. Τους ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό απαγορεύεται και πως δεν δεχόμαστε την καταγραφή των υπαλλήλων, των ασθενών και των συνοδών μέσα στο νοσοκομείο».

«Κάμερες επιτρέπονται περιμετρικά στις πύλες του νοσοκομείου, στο φαρμακείο εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος φύλαξης, στο ταμείο εφόσον υπάρχουν χρήματα και στο μηχανοστάσιο για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς και στο παρελθόν, στις πύλες του νοσοκομείου όταν είχαμε εταιρείες φύλαξης. Εκεί δεν είχαμε πρόβλημα να μπουν κάμερες. Όχι όμως μπροστά στο κυλικείο, μπροστά στο ΤΕΠ και άλλα σημεία» ανέφερε.

Πηγή