Καταγράφηκαν κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού στο ανατολικό Σουδάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε σήμερα πώς έχουν καταγραφεί κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού στο ανατολικό Σουδάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε πολυσύχναστους καταυλισμούς εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του Στρατού και της αντίπαλης παραστρατιωτικής δύναμης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 162 άτομα που είναι ύποπτα για χολέρα εισήχθησαν σε νοσοκομεία στην επαρχία Qadarif και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων του Σουδάν με την Αιθιοπία.

Ογδόντα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και 10 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα, μια βακτηριακή λοίμωξη που συνδέεται με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα Απριλίου, όταν οι εντάσεις μεταξύ του Στρατού και της ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας οδήγησαν σε πόλεμο στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει δημιουργήσει δύο κέντρα για τη θεραπεία ασθενών με χολέρα μαζί με δύο κινητές ομάδες στο Qadarif. Ο ΠΟΥ και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακαίνισαν το κέντρο απομόνωσης για τη χολέρα στο Εκπαιδευτικό Νοσοκομείο Qadarif, την κύρια ιατρική εγκατάσταση της επαρχίας.

Ο ΠΟΥ είπε επίσης ότι περισσότερα από 500 ύποπτα κρούσματα δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν σε όλο το Σουδάν, τα περισσότερα από αυτά στα αστικά κέντρα στο Qadarif. Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από τον ιό του δάγκειου πυρετού που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών.

Ο αριθμός που αναφέρθηκε ήταν «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς ακολουθούν θεραπείες στο σπίτι και συχνά δεν πηγαίνουν σε νοσοκομεία, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Πηγή