Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: «Σε άλλες χώρες έχουμε χιλιάδες νεκρούς»

Για το κατά πόσο λειτούργησε σωστά ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας και έπληξε με σφοδρότητα τη Θεσσαλία, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αnt1 ο κ. Κικίλιας στάθηκε μεταξύ άλλων και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες ανέρχονται σε 15.

«Χτίστηκε σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών», ανέφερε σχετικά ο κ. Κικίλιας εκφράζοντας τη θλίψη του για τα θύματα.

«Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς… δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω», πρόσθεσε ο υπουργός καθώς στάθηκε στη σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Επεσήμανε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και εξήγησε πως από την Τετάρτη είχαν δρομολογηθεί τα προβλεπόμενα για να υπάρξει η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε προσωπικά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν. Στη συνέχεια, εξήγησε πως λειτούργησε η συνδρομή των ελικοπτέρων αλλά και γιατί δεν ήταν εφικτό εξαρχής να χρησιμοποιηθούν βάρκες.

Σε ερώτηση για το αν από την κακοκαιρία Ιανός μέχρι την κακοκαιρία Daniel έγιναν όλα τα έργα που θα έπρεπε, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, δαπανήθηκαν μεγάλα κονδύλια, αλλά θα πρέπει να φανεί αν αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο.

«Οφείλω να πω ότι είμαι σε αυτή τη θέση 2,5 μήνες. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη σε ένα υπουργείο διαρκών κρίσεων. Δρομολογούμε άμεσα αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας για την επόμενη ημέρα. Σε ερώτηση για το αν αυτό αποτελεί μομφή για όσα παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κικίλιας δεν έδωσε ευθέως απάντηση.

«Αυτό που λέω είναι ότι το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Να προστεθεί τεχνητή νοημοσύνη, να έχουμε ραντάρ, χάρτες, δίκτυο συναγερμού, θερμικές κάμερες. Πράγματα που είναι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για το οποίο έχουν εγκριθεί δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού», είπε μεταξύ άλλων.

«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε σε άλλο σημείο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμα ο κ. Κίκιλιας επισήμανε ότι ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.tilestwra