Κινέζος στην Ελλάδα φέσωσε 3.500 ευρώ ιδιοκτήτη Airbnb

Μια απίστευτη ιστορία έζησε ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του συλλόγου διαχειριστών ακινήτων, όταν ένας Κινέζος ενοικιαστής μέσω της πλατφόρμας Airbnb τον φέσωσε με ένα τηλεφωνικό λογαριασμό ύψους 3.500 ευρώ. Ο κ. Χίου μίλησε στην ΕΡΤ για την περιπέτεια του και όσα κλήθηκε να κάνει.Το Χρονικό της Υπόθεσης

Όπως ανέφερε ο κ. Χίου, η αποκάλυψη του λογαριασμού έγινε 1,5 μήνα μετά την αναχώρηση του ενοικιαστή, όταν έλαβαν τον τηλεφωνικό λογαριασμό. Ο Κινέζος ενοικιαστής, υπάλληλος κατασκευαστικής εταιρείας, σύνδεσε μια συσκευή στο ρούτερ και έκανε καθημερινά τηλεφωνήματα στην Κίνα για ώρες. Αυτό οδήγησε στη συσσώρευση ενός τεράστιου ποσού που οι διαχειριστές του ακινήτου κλήθηκαν να πληρώσουν.

Νομικές και Πρακτικές Δυσκολίες

Ο κ. Χίου εξήγησε ότι η διεκδίκηση των χρημάτων από τον Κινέζο ενοικιαστή μέσω νομικών διαδικασιών θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και κοστοβόρα, καθώς θα απαιτούσε την εμπλοκή δικηγόρου στην Κίνα. Επιπλέον, προσπάθησε να διεκδικήσει τα χρήματα μέσω της πλατφόρμας Airbnb, αποστέλλοντας τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφάλιση της πλατφόρμας δεν καλύπτει τηλεφωνικές υπηρεσίες, παρά μόνο ζημιές μέχρι το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μέτρα Προστασίας για Ιδιοκτήτες Airbnb

Ο κ. Χίου τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, πρότεινε την άμεση επικοινωνία με τον πάροχο τηλεφωνίας για τη φραγή εξερχομένων κλήσεων, ώστε να αποφεύγονται ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Τα Βασικότερα Προβλήματα των Ιδιοκτητών

Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ενοικιαστές βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Χίου σημείωσε ότι συχνά υπάρχουν ζημιές λόγω αλόγιστης χρήσης του ρεύματος, όπως η συνεχή λειτουργία του air condition και του θερμοσίφωνα.

Οικονομική Συμφωνία

Τέλος, ο κ. Χίου ανέφερε ότι κατόρθωσε να έρθει σε διακανονισμό με τον πάροχο τηλεφωνίας, μειώνοντας το ποσό του λογαριασμού στο μισό, το οποίο εξοφλεί σε δόσεις.

Η ιστορία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων από απρόβλεπτες καταστάσεις και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.