Κρήτη: Στο δρόμο αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν κάνοντας λόγο κατά τη διάρκεια συσκέψεων και συναντήσεων των συνδικαλιστικών τους οργάνων για αδικία τόσο προς τον κλάδο τους όσο και προς ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα έχει προγραμματισθεί Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στην είσοδο του κτηρίου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο στις 11:00 το πρωί. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης ανέφερε ότι η μείωση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης «… έγιεν για πρώτη φορά στα χρονικά και μας δημιουργεί πρόβλημα τεράστιο επιβίωσης και διατήρησης του κεφαλαίου μας. Πολλοί κτηνοτρόφοι μένουν εκτός του υπολογισμού που είχαν κάνει και οι περισσότεροι για να μην πω όλοι, χρεωμένοι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο να παράγουν οι κτηνοτρόφοι. Σκεφτείτε πως μπαίνουμε σε περίοδο παραγωγής αρνιού και σε μικρό χρόνο από σήμερα σε παραγωγή γάλακτος. Είμαστε κατάπληκτοι όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι, διότι πρώτη φορά ένας οργανισμός ο ΟΠΕΚΕΠΕ είδαμε να αλλάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Εννοώ πως είχαμε ενημέρωση ότι θα υπήρχε μείωση σταδιακή 17 ευρώ από το 2024 αλλά διαπιστώσαμε μία τεράστια μείωση ανά περιφέρεια στην στρεμματική αξία με οριζόντια μείωση. Βλέπουμε και συμφωνούμε όλοι του κλάδου οι συνάδελφοι, πως υπάρχει ξεκάθαρη πορεία και αυτή άπτεται της κατατσροφής του πρωτογενή τομέα. Οδηγούμαστε σε μέλλον μαύρο, αβέβαιο, για μας τους παλιούς και τους νέους αγρότες, αλλά και για τα παιδιά μας. Μιλάμε για πραγματική καταστροφή με ερημοποίηση χωριών, της υπαίθρου και πιστεύουμε πως θα ξαναζήσουμε το φαινόμενο του 1976 έως και 1985 που μαζικά έφευγαν αγρότες και κτηνοτρόφοι ως οικονομικοί μετανάστες». Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Παπαδάκης, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και έχει μάλιστα αποσταλεί σχετικό αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Το πρόβλημα είναι ότι όπως διαμορφώθηκε η ΚΑΠ, η Κρήτη σφάζεται και μπαίνει στην ίδια θέση για τις επιδοτήσεις με την Ηπειρωτική χώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιού όπως για παράδειγμα εδαφικές και περιβαλλοντικές, ο μικρός κλήρος όπως και η απόσταση. Έχουμε καταγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο επί υπουργίας του κ. Γεωργαντά πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σχέση με τις επιδοτήσεις όχι όμως στη διαμόρφωσή της ΚΑΠ. Σήμερα εμείς ζητάμε το αυτονόητο που είναι να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς καταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης όπως επίσης, να εισακουστούμε όταν προτείνουμε, πως πρέπει να μπούμε στα κέντρα αποφάσεων και όχι απλά να μας ρωτούν τη γνώμη μας. Φανταστείτε πως εμείς που παράγουμε, είμαστε εκτός των κέντρων αποφάσεων. ‘Αλλο η γνώση των πανεπιστημίων και άλλο η πράξη. Συμφωνούμε να υπάρχουν οι επιστήμονες και οι θεωρητικοί αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει και η γνώση της πράξης. Απλά για να μη γίνονται λάθη και χαράσσονται λανθασμένες στρατηγικές. Η θεωρία από μόνη της, δεν έχει σχέση με την ουσία του επαγγέλματος. Για παράδειγμα στις επιδοτήσεις όπως αυτές ορίστηκαν, δεν λήφθηκαν υπόψη οι εργατοώρες που χρειάζεται μία καλλιέργεια. Όπως επίσης, άλλο παράδειγμα, μπήκε προς ενίσχυση η κορινθιακή σταφίδα και καλά έγινε και μπήκε, αλλά έμεινε εκτός ενιαίας ενίσχυσης η Σουλτανίνα της Κρήτης». Όπως επισημαίνει ο κ. Ιερωνυμάκης «Στρατηγικός σχεδιασμός δεν υπήρχε και είναι μία κατάσταση που έρχεται όμως από το παρελθόν. Σκεφτείτε πως από τη χώρα μας, με επίσημα στοιχεία, έφυγαν πάνω από 10 δις για να εισάγουμε φυτικά και ζωικά προϊόντα για τις ανάγκες μας. Εμείς φωνάζουμε ότι αυτό είναι λάθος διότι είμαστε χώρα με πρωτογενή τομέα και αντί τα χρήματα να φεύγουν στις εισαγωγές, έπρεπε να δίδονται προς ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Με όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν παράγεται έργο και στην ουσία δολοφονείται η χώρα».

Ο πρόεδρος Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως υπάρχει σοβαρή ανάγκη να γίνει μία ουσιαστική αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, και αναφέρθηκε στον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κλωνάρης, ο οποίος «το είπε ξεκάθαρα ότι τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης της Κρήτης, μεταφέρθηκαν σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές. Τον κ. καθηγητή τον είχαν βάλει από το υπουργείο να συμμετέχει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και όπως είπε ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κλωνάρης, το πρόβλημα είναι διακομματικό και μάλιστα ο ίδιος κατήγγειλε διάφορες παρεμβάσεις και περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, ότι τράβηξαν τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις, αυτές που συνδέονται δηλαδή με το εισόδημα του αγρότη και από εννέα και τις έκαναν δεκαεννέα. Θέλω να τονίσω και πάλι την ανάγκη να συμμετέχουμε εμείς οι παραγωγοί στα Κέντρα Αποφάσεων και να γίνουν όλα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην πληγώνεται ανεπανόρθωτα ο πρωτογενής τομέας».

Πηγή