Λεπτοσπείρωση και νόσος των πτηνοτρόφων απειλούν τους πλημμυροπαθείς Ποια τα συμπτώματα

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης (26/9), μίλησε για τις νόσους που απειλούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, τη λεπτοσπείρωση και συγκεκριμένα τη νόσο των πτηνοτρόφων.

«Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες οι οποίες μακροχρόνια μπορεί να είναι κίνδυνος για τους ανθρώπους. Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Είναι ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών και υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%», είπε αρχικά ο Νίκος Τζανάκης.

Πώς αναπτύσσονται τα μικρόβια Τι συμβαίνει αν κανείς εκτεθεί

«Υπάρχει αυτό τώρα στη Θεσσαλία γιατί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και όχι απαραίτητα εκτροφείς, θα ασχοληθεί με το καθάρισμα σπιτιών, υπογείων όπου εκεί η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες είναι ένα υλικό που αναπτύσσονται θερμόφιλα μικρόβια, μούχλα και αν κάνεις τα εισπνεύσει μπορεί να προκληθεί αυτή η αρρώστια, συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια, ο πυρετός κα άλλα συμπτώματα.

Αν κάνεις εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και το αφήσει χωρίς θεραπεία, και παρέμβαση, όντως μπορεί να είναι θανατηφόρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν.Τζανάκης.

Τι λέει ο Ν.Τζανάκης για τη λοίμωξη του αναπνευστικού

Σύμφωνα με τον Ν.Τζανάκη, «αν αυτή η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα να είναι πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, αλλά δεν τη χαρακτηρίζω αυτοάνοση.

Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά να προσέχουμε».

Μάλιστα όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, ο προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς πέθανε από αυτή την ασθένεια.

Πηγή