Μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα, έρχεται δύσκολος χειμώνας: Τα μέτρα που επιστρέφουν αν τα κρούσματα φτάσουν τα 400 τη μέρα

Ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση στη χώρα μας, με την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε επιφυλακή για ένα δύσκολο χειμώνα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια μέτρα.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, μέχρι και την εβδομάδα που πέρασε, η θετικότητα του κορωνοϊού παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Ειδικότερα, καταγράφτηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη), ενώ όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.

Στο επίκεντρο του κορωνοϊού Αττική και Θεσσαλονίκη

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, «η επιδημία του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην ηπειρωτική χώρα με επίκεντρο την Αττική και ενδεχομένως την Θεσσαλονίκη. Επομένως αναμένεται αύξηση ποσοτική των κρουσμάτων, αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και πιθανώς αύξηση τους νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ ήδη διαπιστώνεται διπλασιασμός των θανάτων σε σχέση με το καλοκαίρι».

Τα μέτρα που θα επιβληθούν αν ο κορωνοϊός φτάσει τις 400 εισαγωγές ημερησίως
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ΕΣΥ, αν η Ελλάδα επιστρέψει στις 400 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την ημέρα και προειδοποίησε ότι «μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, είναι σίγουρο. Κάθε μέρα εισάγονται περίπου 150 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας του κορωνοϊού, επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα ο αριθμός αν φτάσει τις 400 ή τις 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία θα έχουμε πίεση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι «από τον αριθμό των κρουσμάτων των καταγεγραμμένων ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ξέρουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε covid και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως» και συμπλήρωσε ότι «τις προσεχείς εβδομάδες, θα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά και με τις οδηγίες και πάλι μιλάμε για τους ανθρώπους τους ιδιαιτέρως ευπαθείς κατά προτεραιότητα».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown, καθώς η οικονομία της χώρας δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο, αλλά στην περίπτωση που το ΕΣΥ πιεστεί, δεδομένη θεωρείται η επιστροφή της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, αλλά και μέσα μεταφοράς.

tilestwra