Μεγάλος κίνδυνος: Γιατρός εξηγεί γιατί δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντικολλητικό τηγάνι που έχει γρατζουνιστεί

Τα αντικολλητικά τηγάνια μπορεί να κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, όταν γρατζουνιστούν, όπως εξηγεί μία γιατρός.

Ειδικότερα, η Dr. Poonam Desai, που είναι γνωστή ως @doctoranddancer στο TikTok, συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές στο βίντεο των 33 δευτερολέπτων, με τίτλο «Τα τηγάνια που δεν χρησιμοποιώ», υπενθυμίζοντας στους ακόλουθούς της το θέμα που επηρεάζει όλους εκείνους που μαγειρεύουν στο σπίτι.

«Τα αντικολλητικά τηγάνια που έχουν γρατζουνιστεί ή σπάσει … μπορούν να γεμίσουν με εκατομμύρια μικροπλαστικά στο φαγητό μας», προειδοποιεί στο βίντεο η γιατρός από τη Νέα Υόρκη και συμπληρώνει «τα κεραμικά τηγάνια έχουν συνήθως ένα στρώμα αλουμινίου από κάτω και το αλουμίνιο μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμά μας».

Όπως εξηγεί, τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά και τα νανοπλαστικά με μέγεθος μικρότερο από 1 μικρόμετρο.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση αντικολλητικών τηγανιών που έχουν γρατζουνιστεί

«Τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα γονιμότητας ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», αφού μια απλή γρατζουνιά σε ένα τηγάνι επικαλυμμένο με τεφλόν, ένα συνθετικό πλαστικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα και φθορίου, μπορεί να απελευθερώσει περίπου 9.100 πλαστικά σωματίδια, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη.

Γιατί να μην χρησιμοποιούνται τα γρατζουνισμένα αντικολλητικά τηγάνια

Ενώ οι ερευνητές δεν είναι σαφείς σχετικά με τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλουμινίου, το Cook’s Illustrated επισημαίνει ότι «ορισμένοι οργανισμοί υγείας συνιστούν την ελαχιστοποίηση της διατροφικής πρόσληψης όσο το δυνατόν περισσότερο».

Το βίντεο της Desai στο TikTok προβλημάτισε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα τηγάνια.

«Σήμερα πραγματικά δεν ξέρω τι να χρησιμοποιήσω πια», «Τα τηγάνια μου γρατζουνίζονται μετά από 4-5 χρήσεις», «Αν δεν τα χρησιμοποιώ, θα πρέπει να αγοράζω ένα τηγάνι κάθε εβδομάδα», είναι ορισμένα από τα σχόλια που γράφτηκαν.tilestwra