Μετά τη δραματική αύξηση κρουσμάτων: Το πρώτο μέτρο που επιστρέφει μετά τα ανησυχητικά νούμερα

Σαρώνει ο covid-19, με το νέο κύμα που έρχεται να θυμίζει τόσο σε νούμερα όσο και σε σφοδρότητα την περίοδο πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, με τους ειδικούς να είναι ανήσυχοι και να προειδοποιούν το κοινό ότι με την πτώση της θερμοκρασίας τα κρούσματα θα εκτοξευτούν.

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου αύξηση στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους ασθενών από κορωνοϊό. Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση, καταγράφηκαν 51 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε μονάδες υγείας παρουσίασε αύξηση 26%, συγκριτικά με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Τα νούμερα αυτά είναι παραπάνω από ανησυχητικά και μάλιστα σε μία περίοδο που ο κόσμος έχει χαλαρώσει, τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουν μειωθεί και υπάρχει διάχυτα η άποψη ότι ο κορονωϊός έχει εξαφανιστεί ή πλέον αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από την περίοδο της πανδημίας.

Όλα αυτά συνηγορούν στο να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος, στο κοντινό μέλλον, να επανέρθουν κάποια από τα πρώτα μέτρα προστασίας, τα οποία για δύο χρόνια είχαν γίνει ρουτίνα κάθε φορά που αυξάνονταν τα κρούσματα.

Το πρώτο από αυτά τα μέτρα ήταν πάντα οι μάσκες σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε εμπορικά καταστήματα, ΜΜΜ, γραφεία, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι αποκλειστικά αερομεταφερόμενος και μπορεί να μετριαστεί η ικανότητά του να διαδίδεται με μάσκες τύπου FFP2 / KN95 / N95.

tilestwra