Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις αν μολύνθηκε το παιδί σου

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως διάρροια, πυρετό και πόνο στο στομάχι.

Η ασθένεια της σαλμονέλας μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι οικογένειες για τη σαλμονέλα, πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της λοίμωξης και πώς να την προλαμβάνουν.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από τη σαλμονέλα;

Οι λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά μικρότερα των 4 ετών, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι επίσης πιο πιθανό να αρρωστήσουν από σαλμονέλα. Τα βρέφη μπορεί να εκτεθούν στη σαλμονέλα εάν τρώνε μολυσμένα τρόφιμα ή έρθουν σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή άρρωστα μέλη της οικογένειας.

Οι ηλικιωμένοι, των οποίων επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο από ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή άλλες θεραπείες, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Πώς εξαπλώνεται η σαλμονέλα;

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μεταδίδονται συνήθως στον άνθρωπο από ζωικά προϊόντα όπως τα πουλερικά, το βόειο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά καιρούς, όμως, άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα αρτοποιίας έχουν προκαλέσει σαλμονέλα. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει όταν τα τρόφιμα αυτά έρχονται σε επαφή (και μολύνονται) με ζωικά προϊόντα.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν με την κατανάλωση μολυσμένου νερού, καθώς και μέσω της επαφής με μολυσμένα κατοικίδια όπως φίδια, χελώνες, σαύρες και άλλα ερπετά.

Σημάδια και συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα

Τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι γνωστό ότι προκαλούν διάρροια. Αυτός ο τύπος ασθένειας, που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα, εμφανίζεται συνήθως μετά την κατανάλωση τροφής που έχει μολυνθεί με σαλμονέλα.

Όταν ένα παιδί πάσχει από σαλμονέλα εμφανίζει:

  • διάρροια
  • πόνο στην κοιλιακή χώρα και ευαισθησία
  • πυρετό

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σαλμονέλα έχουν γαστρεντερίτιδα, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία άλλων συμπτωμάτων όπως:

  • Βακτηριαιμία
  • Μηνιγγίτιδα
  • Οστεομυελίτιδα

Τι να γνωρίζετε για τον τυφοειδή πυρετό

Για τη λοίμωξη από τυφοειδή πυρετό ευθύνεται το βακτήριο Salmonella typhi, το οποίο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω φαγητού και νερού όπου υπάρχουν ίχνη μολυσμένων κοπράνων ή ούρων. Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, απώλεια της όρεξης, λήθαργο, πόνο στην κοιλιακή χώρα, αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, μεγέθυνση σπλήνας και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας δεν παρουσιάσει βελτίωση των συμπτωμάτων εντός 2 έως 3 ημερών από την εμφάνισή τους ή εάν έχει αίμα στα κόπρανα του ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.

Σαλμονέλα: πώς γίνεται η διάγνωση

Ο παιδίατρός σας θα ζητήσει μοριακό έλεγχο για σαλμονέλα.

Πηγή