Μην τρως ποτέ πρωινό μέχρι αυτήν την ώρα αν θέλεις να αδυνατίσεις

Αν προτιμάτε να ξεκινάτε την ημέρα σας νωρίς και επιθυμείτε να χάσετε κιλά, ίσως να χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το πρωινό σας γεύμα, σύμφωνα με τις συμβουλές του καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας Tim Spector από το King’s College του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτόν, ίσως χρειάζεται να αναβάλετε το πρωινό σας μέχρι τις 11 π.μ.

Η επεξήγηση πίσω από αυτή τη σύσταση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα τρώνε το βραδινό τους γεύμα σε πολύ αργότερη ώρα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, συνήθως γύρω στις 21:00. Έτσι, το πρωινό στις 11 π.μ. είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχουν 14 ώρες νηστείας μεταξύ του τελευταίου γεύματος της προηγούμενης ημέρας και του πρώτου γεύματος της ημέρας. Αυτό, σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις, θεωρείται ως ο πιο υγιεινός τρόπος για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να επιτύχετε την απώλεια βάρους.

Πως να χάσετε τα περιττά κιλά:

Ο καθηγητής Spector δήλωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε όσα έχουμε διδαχθεί ότι είναι ανθυγιεινά, γιατί πλέον υπάρχουν πολλά νέα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία, που τρώνε νωρίτερα, αλλά γενικά έχουμε υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες άλλων λαών, όπως των Ισπανών και των Ιταλών, οι οποίοι τρώνε βραδινό πολύ αργότερα.

Ακόμη και εκείνοι που δεν το κάνουν όμως, μπορεί να τσιμπολογούν μέχρι τις 9 το βράδυ, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας 14ωρης περιόδου νηστείας. Υπάρχει μια απλή αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, μεταθέτοντας το πρωινό τους από τις 08:00 στις 11:00, κάτι που στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματικό από τις πιο μοντέρνες δίαιτες νηστείας όπως η 5:2».

Ο καθηγητής Spector έχει διεξάγει μελέτες στη φυλή Hadza των σύγχρονων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην Τανζανία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελάχιστα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία ή διαβήτης τύπου 2. Αυτή η φυλή δεν καταναλώνει πρωινό γεύμα, και η κατανάλωση τροφής ξεκινά αργά, κατά τις 10:30-11:00.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν όλο και πιο επικρατέστερα την άποψη ότι η “χρονικά περιορισμένη διατροφή” είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τη δίαιτα 5:2, που σημαίνει ότι τρώνε κανονικά για 5 μέρες και τις υπόλοιπες 2 μειώνουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων.

Ο καθηγητής Spector διευκρινίζει ωστόσο: «Η νηστεία για 14 ώρες την ημέρα, η κατανάλωση πρωινού αργότερα και η συνολική κατανάλωση της ίδιας ποσότητας τροφής, είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα. Λειτουργεί επειδή τα μικρόβια του εντέρου μας έχουν κιρκάδιο ρυθμό όπως εμείς και χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης».

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι η κλασική συμβουλή περί μη παράλειψης του πρωινού γεύματος, μπορεί να αγνοηθεί. Η κατανάλωση πρωινού κάνει μερικούς ανθρώπους παχύτερους, σύμφωνα με το βιβλίο του καθηγητή Spector «Spoon-Fed: Γιατί σχεδόν όλα όσα μας έχουν πει για το φαγητό είναι λάθος».

fanpage