ΝΑΣΑ – Κoμńτnς 3 φορές μεγαλύτερoς από το Έβερεστ κατευθύνεται πρoς τη Γn

Ένας κομήτης με διαστάσεις τριπλάσιες από αυτές του Έβερεστ κατευθύνεται προς τη Γη. Αυτός ο τεράστιος κομήτης ανήκει στην κατηγορία των κρυοηφαιστειακών κομητών και φέρει την κωδική ονομασία 12P/Pons-Brooks.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε, ο κομήτης άλλαξε πορεία και πλέον κινείται προς τη Γη, με προγραμματισμένη πλησιέστερη προσέγγιση στις 21 Απριλίου 2024. Ωστόσο, δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας ή τους κατοίκους του.

Ο κομήτης διαθέτει έναν στερεό πυρήνα με εκτιμώμενη διάμετρο 30 χιλιομέτρων και αποτελείται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, τα οποία δημιουργούν μια διαδικασία που μοιάζει με το ανθρακικό ενός ανθρακούχου ποτού.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν ο κομήτης θερμαίνεται από τον Ήλιο, η πίεση μέσα στο “κρυομάγμα” αυξάνεται, προκαλώντας την έκρηξη των αερίων και την εκτόξευση του παγωμένου υλικού μέσω ρωγμών στο κέλυφος του πυρήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον 12P/Pons-Brooks, δημιουργώντας ένα θέαμα που, όταν παρατηρείται μέσω τηλεσκοπίου, μοιάζει με ένα γιγάντιο ζευγάρι κέρατων.

Κάποιοι παρατηρητές έχουν σχολιάσει ότι το σχήμα που δημιουργείται μοιάζει επίσης με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon από το Star Wars.

Ο κομήτης, περίπου στο μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ, ήταν ορατός για τελευταία φορά με γυμνό μάτι από τη Γη το 1954.

Είναι γνωστός και ως “κομήτης τύπου Halley” λόγω της 71χρονης τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, τοποθετώντας τον στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο της ιστορίας, που χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για μια πλήρη τροχιά.

Αν και ο Pons-Brooks αναμένεται να είναι στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μέγεθος +4, καθιστώντας τον ορατό με γυμνό μάτι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024.

Η πιο φωτεινή στιγμή του στον νυχτερινό ουρανό αναμένεται να είναι στις 2 Ιουνίου 2024.

tilestwra