Νεκpή 14χρονn από αποσμnτικό: Το μοıραίο λάθος που τη σκóτwσε – Τα σπαpακτικά λóγια των τpαγικών γονιών

Η 14χρονη Giorgia Green έχασε τη ζωή της από καρδιακή ανακοπή αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Οι γονείς της 14χρονης δεν το άφησαν έτσι και έψαξαν και βρήκαν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις με αυτήν της μικρής Giorgia Green.

Αναζήτησαν λοιπόν στα αρχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας και εντόπισαν την λέξη αποσμητικό να αναφέρεται σε 11 πιστοποιητικά θανάτου από το 2001 έως το 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος από αυτόν, λόγω του γεγονότος ότι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου.

Νεκρή 14χρονη από αποσμητικό! Το μοιραίο λάθος που τη σκότωσε – Τα σπαρακτικά λόγια των τραγικών γονιών

Σε απάντηση, η Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αεροζόλ (BAMA) είπε ότι τα αποσμητικά έχουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις». Σύμφωνα με το νόμο, οι συσκευασίες αποσμητικών με αεροζόλ πρέπει να τυπώνονται με την προειδοποίηση «Φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

«Δε θέλουμε ο θάνατος της κόρης μας να είναι μάταιος» – Τα σπαρακτικά λόγια των τραγικών γονιών

Ωστόσο, οι γονείς της Giorgia είπαν ότι η προειδοποίηση βρισκόταν στα «ψιλά γράμματα». Πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικό για τα παιδιά τους χωρίς να έχουν δει την προειδοποίηση.

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των προϊόντων», είπε ο πατέρας της, Πολ.

«Θα ήθελα κανένας άλλος στη χώρα – ή στον κόσμο – να μη χρειαστεί να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς. Δε θέλουμε ο θάνατος της κόρης μας να είναι μάταιος».

Η Giorgia ήταν αυτιστική και ο πατέρας της είπε ότι της άρεσε να ψεκάζει αποσμητικό σε κουβέρτες, καθώς έβρισκε τη μυρωδιά ανακουφιστική.

«Η μυρωδιά της έδινε μια αίσθηση χαλάρωσης», είπε ο κ. Γκριν.

«Αν ένιωθε λίγο ανήσυχη, θα ψέκαζε αυτό το σπρέι και θα της έδινε μια αίσθηση ανακούφισης, επειδή είναι ένα αποσμητικό που χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

Ο μεγαλύτερος αδερφός της Giorgia, τη βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της στην κρεβατοκάμαρά της στις 11 Μαΐου 2022.

«Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», είπε ο πατέρας της, αναφερόμενος στην ένδειξη που φέρουν τα σπρέι να μη χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

Ο ιατροδικαστής που ερεύνησε τον θάνατο τη 14χρονης κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα
Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν διευκρινίζεται, αλλά θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα ψέκαζε κανονικά κάποιος. Κάποια στιγμή η καρδιά της σταμάτησε ως αποτέλεσμα της εισπνοής του σπρέι. Ο ιατροδικαστής που ερεύνησε τον θάνατο τη 14χρονης κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα.

Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη, αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος». Το πιστοποιητικό θανάτου της Giorgia αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

Το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού της Giorgia- καταγράφηκε ότι συμμετείχε σε 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020. Το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -επίσης συστατικά στο αποσμητικό της Giorgia- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία οι ουσίες είχαν συνδεθεί με έναν αριθμό θανάτων. «Η εισπνοή αερίου βουτανίου ή προπανίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση για την αποφυγή ατυχημάτων (RoSPA) αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από υπερβολικό ψεκασμό αποσμητικού.

«Συνήθης παρανόηση»

Η Ashley Martin, σύμβουλος δημόσιας υγείας στη RoSPA, δήλωσε: «Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή και εντελώς απαλλαγμένα από κινδύνους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι.

Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων αερολυμάτων, όχι μόνο αποσμητικών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σενάρια, επικίνδυνα για τη ζωή μας -από «μπλακ άουτ» και αναπνευστικές δυσκολίες, έως αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και, δυστυχώς, θάνατο.

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι θάνατοι από αερολύματα συμβαίνουν μόνο σε περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια.

Έχουμε δει αρκετούς θανάτους τα τελευταία χρόνια, όπου παιδιά και νεαροί ενήλικες έχουν ψεκάσει υπερβολική ποσότητα αερολύματος -από εφήβους που έχουν επίγνωση της οσμής του σώματος, μέχρι παιδιά που αναζητούν καθησυχασμό από γνωστές μυρωδιές».

Οι γονείς της Giorgia είπαν ότι είχαν μάθει για μερικές από αυτές τις περιπτώσεις μέσω δικής τους έρευνας.

Ανάμεσά τους και ο 12χρονος Daniel Hurley, επίσης από το Derbyshire, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε, αφού ψέκασε τον εαυτό του με αποσμητικό στο μπάνιο.

«Ήταν το 2008, αλλά η κόρη μου πέθανε το 2022», είπε ο κ. Γκριν, σημειώνοντας πως από τότε, κάτι θα έπρεπε να είχε γίνει για να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά.

Πιο πρόσφατα, ο 13χρονος Jack Waple πέθανε κάτω από παρόμοιες συνθήκες με τη Giorgia το 2019. Ο Jack ψέκαζε αποσμητικό αν ένιωθε άγχος όταν η μητέρα του έφευγε από το σπίτι, καθώς μύριζε σαν εκείνη.Το διαβάσαμε ΕΔΩ