Οι ΗΠΑ καταργούν τις κάρτες εμβολιασμού Covid-19 Καθόριζαν ποιος πήγαινε και που

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καταργούν σταδιακά τις κάρτες εμβολιασμού κατά του COVID-19, όπως ενημέρωσε την 4η Οκτωβρίου στον ιστότοπο του οργανισμού.

Ένα αμφιλεγόμενο λείψανο της εποχής της πανδημίας COVID-19, οι λευκές αυτές κάρτες καθόριζαν κάποτε ποιος μπορούσε και ποιος δεν μπορούσε να συμμετέχει στην κοινωνία, όπως απαγορεύοντας ή επιτρέποντας την είσοδο σε επιχειρήσεις, σχολεία και χώρους εργασίας με βάση την κατάσταση του εμβολίου.

Παρόμοιες απαιτήσεις έγιναν συνηθισμένες και αμφιλεγόμενες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας κριτική σε ορισμένα μέρη μιας οικονομίας δύο επιπέδων.

Τώρα, το CDC έχει σταματήσει να εκτυπώνει τις κάρτες επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι πλέον υπεύθυνη για τη διανομή εμβολίων για τον COVID-19. Από το απόγειο των περιορισμών πανδημίας στα τέλη του 2020 έως τις 10 Μαΐου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε περισσότερες από 980 εκατομμύρια κάρτες, σύμφωνα με τον οργανισμό.

“Το CDC δεν διανέμει πλέον τις λευκές κάρτες εμβολιασμού του COVID-19 και δεν διατηρεί αρχεία εμβολιασμού”, δήλωσε το CDC στην ενημερωμένη ενότητα συχνών ερωτήσεων του ιστότοπού του. “Επικοινωνήστε με το σύστημα πληροφοριών εμβολιασμού (IIS) του κρατικού τμήματος υγείας σας. Το IIS της πολιτείας σας δεν μπορεί να σας εκδώσει κάρτα εμβολιασμού, αλλά μπορεί να παράσχει ένα ψηφιακό ή έντυπο αντίγραφο του πλήρους αρχείου εμβολιασμού σας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών σας για τον COVID-19.”

Οι κενές κάρτες εμβολιασμού κατά του COVID-19 στοιβάζονται σε μια αναδυόμενη κλινική εμβολιασμού κατά του COVID-19 στο Larry Flynt’s Hustler Club στο Λας Βέγκας στις 21 Δεκεμβρίου 2021.

 Τι υπάρχει για την απόδειξη εμβολιασμού;

Οι κάρτες θα παραμείνουν προαιρετικά ως απόδειξη εμβολιασμού. Αλλά στο μέλλον, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν τα αρχεία εμβολιασμού τους από το τμήμα υγείας, μια κλινική ή ένα φαρμακείο όπως θα έκαναν για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Η Heidi Gurov, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας του Ουαϊόμινγκ, συμβουλεύει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις κάρτες εμβολιασμού τους όπως κάθε άλλο σημαντικό αρχείο υγείας και συνιστά να τις διατηρούν σε «ασφαλές σημείο».

Σε ολόκληρο το έθνος, πολιτείες και ορισμένες πόλεις διατηρούν μητρώα εμβολιασμού, αλλά οι διαδικασίες για τη συμπερίληψη και την πρόσβαση στο αρχείο μπορεί να ποικίλλουν. Συγκεκριμένα, τα αρχεία εμβολιασμού από τις προσπάθειες μαζικού εμβολιασμού κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας αποθηκεύονται συνήθως σε αυτά τα μητρώα, ανάλογα με τους κανονισμούς της συγκεκριμένης πολιτείας. Δεν υπάρχει ενιαίο, εθνικό μητρώο αρχείων εμβολιασμού σε ισχύ.

Τα κράτη διαφέρουν ως προς την προσέγγισή τους στα αρχεία εμβολιασμού. Για παράδειγμα, στο Τέξας, απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς, ενώ μέρη όπως το Ουαϊόμινγκ και η Φιλαδέλφεια έχουν εμβόλια καταγραφής παρόχων. Πολλές πολιτείες προσφέρουν ψηφιακά αρχεία μέσω εφαρμογών ή ιστότοπων, επιτρέποντας στους χρήστες να αποθηκεύουν πιστοποιητικά ή κωδικούς QR ως απόδειξη εμβολιασμού, ενώ ορισμένες παρέχουν παρακολούθηση και υπενθυμίσεις για μελλοντικές δόσεις.

Κάποιος που έχει χάσει την κάρτα εμβολιασμού του μπορεί συνήθως να ζητήσει αρχεία εμβολιασμού από το μέρος που χορήγησε το εμβόλιο ή μέσω ενός κρατικού μητρώου. Ορισμένες πολιτείες προσφέρουν επίσης ψηφιακές κάρτες εμβολιασμού.

Εδώ βέβαια θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως αυτές οι κάρτες αχρηστεύονται εν όψει μιας εναλλακτικής επιβεβαίωσης όπως η ηλεκτρονική κάρτα. Όπως και να χει όμως, ήταν κάτι που δεν είχε καμιά θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Πηγή