Οι φθαρμένες κάλτσες μπορούν να βλάψουν την υγεία μας;

Αν σου αρέσει η ιδέα να ξαπλώνεις στο κρεβάτι «παρέα» με τις αγαπημένες σου κάλτσες σού έχουμε κάποια όχι και τόσο ευχάριστα νέα.

Ειδικότερα, ειδικοί πάνω σε θέματα ύπνου αποκάλυψαν ότι ένα ζευγάρι φθαρμένες κάλτσες συγκρατούν την ίδια ποσότητα βακτηρίων με το χαλάκι της εισόδου ενώ κρατούν επίσης τα ίδια βακτήρια που βρίσκονται σε μια τουαλέτα  αλλά και στα περιττώματα των κατσαρίδων.

Έτσι, φορώντας τα στο κρεβάτι «προσκαλείς» μαζί με αυτά και ένα ολόκληρο φορτίο από υπέροχα #not βακτήρια -τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα με την επιλογή να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι -όπως αυξημένη ροή αίματος, καλύτερη σεξουαλική ζωή, γρηγορότερος, βαθύτερος και ποιοτικότερος ύπνος. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα καλτσάκια θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και καινούρια όπως πολύ σωστά τονίζουν οι ειδικοί ύπνου στο MattressNextDay.

Σε μια προσπάθεια να τονίσουν τη σκληρή αλήθεια του να πηγαίνουν οι άνθρωποι για ύπνο με φθαρμένα καλτσάκια, μελέτησαν κάλτσες που είχαν φορεθεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, για να δουν τι τρομακτικά βακτήρια θα μπορούσαν να βρεθούν πάνω τους. Κάθε άτομο φορούσε τις ίδιες κάλτσες κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας του ρουτίνας και όταν δόθηκαν προς μελέτη -στο πλαίσιο της έρευνας, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αηδιαστικά. Ειδικότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μισές κάλτσες είχαν το ίδιο βακτήριο που ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων και βρίσκεται συχνά στις κατσαρίδες και στα περιττώματά τους.

«Τυπικά μολύνει τον αεραγωγό και το ουροποιητικό σύστημα και προκαλεί λοίμωξη των πνευμόνων. Όλα αυτά τα βακτήρια είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν σε αντικείμενα ή ρούχα που μολύνονται και δεν καθαρίζονται σωστά», διαπίστωσε η μελέτη η οποία αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχε η ίδια ποσότητα βακτηρίων στις κάλτσες με αυτή στο χαλάκι της εισόδου, που σημαίνει ότι έχουν τη ίδια «δυναμική» σε μικρόβια.

Μπορεί να είναι σούπερ δελεαστικό να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι με τις κάλτσες μας, αλλά κανείς μας δεν θέλει να εκτεθεί στα δυσάρεστα βακτήρια τα οποία μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.

Και εάν αναρωτιέσαι ποια άλλα οικιακά αντικείμενα «φιλοξενούν» πολλά βακτήρια, ρίξε (και) μια ματιά στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σου, καθώς οι ειδικοί ύπνου διαπίστωσαν ότι περιέχει την ίδια ποσότητα βακτηρίων που θα βρεις σε μια τουαλέτα.

Πηγή