Πήγαν να σώσουν πλημμυροπαθείς & έπεσαν νεκροί: Διέρρευσε βίντεο από το θάνατο των 5 παλικαριών μας, πέθαναν σαν ήρωες

Πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, χθες, Κυριακή, το μεσημέρι, ενώ 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σοβαρά και σήμερα, περίπου στις 7 το πρωί, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με C-130.

Από τους πέντε νεκρούς Έλληνες, οι τρεις ήταν στρατιωτικοί και οι δύο διερμηνείς και μάλιστα, τις επόμενες ώρες, αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και ένα C-27, το οποίο μεταφέρει τις πέντε σορούς.

Χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι, συνεπεία του «φρικτού», όπως το χαρακτήρισε, τροχαίου δυστυχήματος, 15 Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, 7 εκ των οποίων σοβαρά.

Στο μεταξύ, άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δυστύχημα. Είναι γνωστό μόνο ότι το λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η αποστολή των 19 Ελλήνων στρατιωτικών, νοσηλευτών και διασωστών, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα), για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην τοπική οδό Μαράουα, όταν το φορτηγό βρέθηκε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες μετά από τη σφοδρότατη σύγκρουση.

Στη Derna, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι από τις πλημμύρες πνίγηκαν τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι, με τον δήμαρχο της πόλης να εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός αυτός «θα τριπλασιαστεί» τις επόμενες ημέρες.

Η πόλη που πνίγηκε όταν έσπασαν δύο φράγματα λόγω της καταιγίδας, έχει μετατραπεί σε κόλαση επί γης, καθώς στους δρόμους υπάρχουν παντού πτώματα, με τις αρχές να τα θάβουν σε ομαδικούς τάφους υπό τον φόβο ασθενειών.

Ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο κατευθύνεται στην πόλη, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες που έσπευσαν να συμπαρασταθούν και να συντρέξουν τον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης, στέλνοντας 2 τόνους εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης και 1 τόνο φαρμακευτικού υλικού καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΕΕΘΑ.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους πέντε Έλληνες που σκοτώθηκαν

Τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, σήμερα, Δευτέρα, το πρωί και ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».tilestwra