Παγώνη για «κоξάκι»: Τι πρέπει να προσέχоυν οι γоνείς – Πώς να πρоφυλαχθоύν τα παιδιά

«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι” σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος) είπε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισημαίνοντας όμως ότι «κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση».

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  ανέφερε «σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα.

Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό». «Οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά πολύ σημαντικές» σημείωσε.

«Είναι δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πως θα προφυλαχθούν τα παιδιά από την κοξάκι

«Πάντα μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό» γιατί όπως εξήγησε μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και ο ιός μένει πάνω στις επιφάνειες

Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.

Σύσταση για εμβόλιο γρίπης

Για το εμβόλιο της γρίπης συνέστησε να γίνει άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η κα Παγώνη.

«Πιάνει όλα τα στελέχη το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19»

Για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σημείωσε πως το επικαιροποιημένο «πιάνει όλα τα στελέχη» και επισήμανε πως «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση»

«Σταματήστε τη χρήση αντιβιοτικών για απλές ιώσεις – Δεν θα αντιδρά ο οργανισμός σε σοβαρή λοίμωξη»

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση αντιβιοτικών. Από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».Πηγή: tilestwra