Πατέρας καταγγέλλει ιδιωτικό θεραπευτήριο για τον βασανıσμó του παιδιού του που είναι ΑμεΑ

«Είδα το παιδί μου να πεθαίνει σε ένα φορείο. Εάν γινόταν το κακό εγώ θα ήμουν φυλακή την επόμενη μέρα». Με αυτά τα λόγια οργής ο Μάκης Καπέλιος καταγγείλει στο newsit.gr, ιδιωτικό θεραπευτήριο που κρατούσε για μέρες, όπως υποστηρίζει, τον γιο που είναι ΑμεΑ του δεμένο χειροπόδαρα πάνω στο κρεβάτι.

Ο αγανακτισμένος πατέρας ενός παιδιού ΑμεΑ με κλάματα στα μάτια περιγράφει πως μια απλή νοσηλεία σε ιδιωτικό ψυχιατρείο παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία με τον γιο του να φέρει τραύματα και σηψαιμία σε χέρια και πόδια από τα δεσίματα με αλυσίδα, όπως υποστηρίζει.

Το χρονικό της καταγγελίας ξεκινάει τον Οκτώβρη του 2022 όταν ο Μάκης Καπέλιος μετά τον θάνατο της συζύγου του, έκρινε πως ο γιος του πρέπει να νοσηλευτεί σε κάποιο ειδικό κέντρο για ΑμεΑ ώστε να μπορέσει με ειδική φροντίδα να ξεπεράσει την απώλεια της μητέρας του και να βρει την εσωτερική του ισορροπία.

Ο ίδιος απευθύνθηκε στην εν λόγω κλινική που τον διαβεβαίωσε όπως υποστηρίζει πως έχει και ειδικό τμήμα για ΑΜΕΑ. Οι γιατροί του ζήτησαν να μην επισκέπτεται για λίγες ημέρες τον γιο του για να μην τον αναστατώνει με την παρουσία του και να μην του έρχονται αναμνήσεις της μητέρα του. Ο ίδιος αρχικά υπάκουσε τις συμβουλές των γιατρών και τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά για να μάθει την πορεία της υγείας του γιου του.

«Μην έρθετε σήμερα θα τον αναστατώσετε»

“Μου έλεγαν μην έρθετε σήμερα θα τον αναστατώσετε! Τους έπαιρνα την επόμενη μέρα, μου έλεγαν πάλι τα ίδια ελάτε αύριο. Είχαν μια μόνιμη άρνηση να επισκεφθώ τον γιο μου στον θάλαμο. Μετά κατάλαβα ότι δεν ήθελαν να δω που πραγματικά ζούσε το παιδί μου”.

Στην συνέχεια της καταγγελίας του ο πατέρας αναφέρει πως διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική δεν έχει κανένα τμήμα φροντίδας ΑμεΑ και πως ο γιος του βρισκόταν ουσιαστικά σε θάλαμο με ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις.

«Το παιδί μου βρισκόταν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον. Είναι άλλο ένας ΑμεΑ και άλλο ένας άνθρωπος με ψυχικές ασθένειες. Θέλουν άλλη φροντίδα, άλλη νοσηλεία. Χρειάζονται ειδικοί γιατροί και νοσηλευτές στην περίπτωση του γιου μου».

Η αλήθεια στα μάτια του πατέρα αποκαλύφθηκε όταν χρειάστηκε ο γιος του να μεταφερθεί εσπευσμένα από το ιδιωτικό θεραπευτήριο σε δημόσιο νοσοκομείο αφού η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί επικίνδυνα.

«Ξαφνικά δέχομαι ένα τηλεφώνημα μέσα στην νύχτα από κάποιον εκεί μέσα». Μου λέει «ο γιος σας έχει 40 πυρετό εδώ και τέσσερις μέρες δεν ξέρουμε από τι αλλά θα τον στείλουμε τώρα στο Σισμανόγλειο». Στην απαίτηση του να πάει από το ιδιωτικό θεραπευτήριο δέχτηκε την κάθετη άρνηση τους.

«Δεν ήθελαν να πάω για κανέναν λόγο από εκεί. Μου είπαν πήγαινε και θα έρθουμε στο νοσοκομείο. Το ΕΚΑΒ ενώ είχε περάσει σχεδόν μια ώρα δεν είχε απαντήσει θετικά στην κλήση της κλινικής. Οι υπεύθυνοι από το ιδιωτικό θεραπευτήριο όχι μόνο δεν έβαζαν ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο αλλά δεν έκαναν καν τον κόπο να μεταφέρουν τον γιο μου με ένα άλλο ιδιωτικό μέσο ενώ έβλεπαν ότι πέθανε. Τελικά βρήκα και πλήρωσα από την τσέπη μου ασθενοφόρο. Πήγε τον πήρε και τον έφερε στο νοσοκομείο».

«Το παιδί μου ήταν ετοιμοθάνατο»

Τα όσα ακολούθησαν φέρνουν δάκρυα στα μάτια του πατέρα που είδε ξαφνικά το παιδί του γεμάτο πληγές και μια εικόνα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου.

«Όταν τον έβγαλαν από το ασθενοφόρο δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν το παιδί μου, ότι ήταν ο γιος μου! Ήταν σε άθλια κατάσταση. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν γεμάτα πληγές και μαύρα από την σηψαιμία. Έτρεχαν αίματα και πύον! Είδα το παιδί μου να πεθαίνει σε ένα φορείο. Εάν γινόταν το κακό εγώ θα ήμουν φυλακή την επόμενη μέρα. Δεν θα άφηνα ατιμώρητους όσους έβλαψαν το παιδί μου».

Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση

Για τα όσα καταγγέλλει ο Μάκης Καπέλιος υπάρχει και ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών από τον ιατροδικαστή Κωνσταντίνου Κούβαρη στις 3/11/2022 και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα έλκη είναι ταινιοειδούς σχήματος.Είναι δε συμβατά με περίδεση των τεσσάρων άκρων με ιμάντες».

Ο κύριος Καπέλιος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή εναντίον της ιδιωτικής κλινικής ζητώντας το ποσό των 100.000 € για την κακοποίηση που υπέστη το παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, αλλά και για την κάκιστη περίθαλψη που όπως υποστηρίζει δέχτηκε ο γιος του οδηγώντας τον σε πολυήμερη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στα έγγραφα που κατέθεσε ο πατέρας ενώπιον της δικαιοσύνης υπάρχει και το πόρισμα από το Θριάσιο Νοσοκομείο Αττικής το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως ο υψηλός πυρετός είναι αποτέλεσμα σηψαιμίας που προκλήθηκε από τις πληγές στα χέρια και στα πόδια του λόγω της περίδεσης του για ημέρες.

«Ο γιος μου ήταν υποσιτισμένος και αφυδατωμένος. Είχε να φάει και να πιει νερό μέρες. Και είμαι σίγουρος ότι του χορηγούσαν ηρεμιστικά φάρμακα. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα σύμφωνα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Ενώ το παιδί μου ήταν συνέχεια χωρίς ρούχα.Τον είχαν γυμνό δεμένο σε ένα κρεβάτι χωρίς να μπορώ να το βοηθήσω».

Παρά τις προσπάθειες του να έρθει σε επαφή με κάποιον από το ιδιωτικό θεραπευτήριο ουδέποτε πήρε επίσημη απάντηση για τις συνθήκες νοσηλείας του γιου του.

«Μου είπαν να μην το φτάσουμε στα άκρα»

«Το μόνο που φοβόντουσαν ήταν η αναφορά μου στο Υπουργείο Υγείας. Όταν τους είπα ότι θα πάω στον Υπουργό μου είπαν μην το φτάσουμε στα άκρα. Ψάχνοντας έμαθα πως στην απογευματινή και βραδινή βράδια υπάρχει μόνος ένας γιατρός για 60 ή 70 ασθενείς. Ένας γιατρός μόνος του σε τόσους ασθενείς με τέτοιες σοβαρές ανάγκες. Φανταστείτε πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δίπλα από την ψυχιατρική κλινική έχουν και γηροκομείο. Δεν θέλω να σκεφτώ τι γίνεται εκεί μέσα».

Ο γιος του,αναφέρει ο Μάκης Καπέλιος, χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκτός από το Σισμανόγλειο και στο Θριάσιο λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο αφού ο οργανισμός του ήταν εξαντλημένος από την ασιτία αλλά και λόγω του σωματικού και ψυχικού του βασανισμού.

«Οι γιατροί στο Θριάσιο μου είπαν πως το παιδί μου άντεξε γιατί είναι 26 χρόνων εάν ήταν μικρότερος δεν θα ζούσε τώρα. Ένα παιδί ΑμεΑ είναι πάντα παιδί και το έφεραν σε τέτοια τραγική κατάσταση».

Πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης για να διερευνηθούν τα όσα συνέβησαν μέσα στην εν λόγω κλινική κατά την διάρκεια της νοσηλείας του Θανάση Καπέλιου με τον πατέρα να δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα σταματήσει όσο ζει να απαιτεί δικαιοσύνη για τον γιο του.

Ο κύριος Καπέλιος μετά την περιπέτεια του γιου του ζήτησε την βοήθεια και την στήριξη του 4ΑΜΕΑ για το πώς να αντιμετωπίσει όλη αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής του.

«Ένα ΑμεΑ παιδί δεμένο, δεν είναι απλά μια κακοποίηση είναι ξεκάθαρος βασανισμός. Δεν μπορεί ούτε να καταλάβει τι του συμβαίνει, ούτε να αντιδράσει, ούτε να ζητήσει βοήθεια. Αυτό θέλω να έχετε στο μυαλό σας».

Μητρόπουλος: Χωρίς αυστηρούς ελέγχους δεν θα αλλάξει τίποτα»

Για το σοβαρό αυτό περιστατικό έκανε την ακόλουθη δήλωση στο newsit ο πρόεδρος του 4ΑΜΕΑ Τάσος Μητρόπουλος: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως δίχως αυστηρούς ελέγχους δε θα αλλάξει τίποτα, δυστυχώς μάθαμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε εγκλήματα γιατί η συμπεριφορά των αρμοδίων, διοικητικών και επιστημόνων απέναντι στο Θανάση ήταν εγκληματική.

Το 2023 αντιμετωπίζουμε περιστατικά βασανισμού παιδιών ΑμεΑ είναι θλιβερό η αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα περιστατικά είναι όμως εξοργιστική. Ζητάμε άμεσα λύσεις παρεμβάσεις και καταδίκες απέναντι σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να παρανομούν για να κερδίζουν χρήματα στην πλάτη αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους».

tilestwra