«Περιμένουμε πολλά κρούσματα»

Επαναφέρουν τον τρόμο με τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες οι «ειδικοί» με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου. 

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο νέο εμβόλιο, ενώ υποστήριξε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα και μια νέα πανδημία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. «Αυτή την εβδομάδα δυστυχώς με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ χάσαμε 53 συμπολίτες μας. Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον πανδημία, είναι ενδημία, ζει μαζί μας, δεν είναι το πρόβλημα που ήταν, και πρέπει να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και όταν υπάρχουν συμπτώματα και όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει υπάρξει γνωστό κρούσμα πρέπει να κάνουμε self test», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Αν δεν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, οφείλουμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα. Αν είμαστε ευπαθής ομάδα να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας για να μας χορηγήσει αντιικά φάρμακα τα οποία είναι δωρεάν και μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Έρχεται και το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού, που είναι σχεδιασμένο από την αρχή, πιάνει τα στελέχη που έχουμε έως τώρα. Οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία για να φτιάχνουμε αυτό το εμβόλιο του κορωνοϊού το mRNA πήραν Νόμπελ, ήταν τόσο σημαντική η ανακάλυψή του».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «κάποια παθογόνα που βρίσκονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, και λόγω του ότι αλλάζει το κλίμα και μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε άλλες περιοχές, να έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία. Τώρα υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της μεγάλης κινητικότητας πληθυσμών, κάποια πανδημία θα ξαναέρθει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη».

Ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι δεν αποκλείει να σημειωθεί και πίεση στο σύστημα Υγείας μέσα στον χειμώνα, εξαιτίας της συνύπαρξη των τριών αναπνευστικών ιών που πλήττουν τους πολίτες τα τελευταία χρόνια (SARS-CoV-2, γρίπη και RSV). Ενδέχεται μάλιστα να σημειωθούν και αρκετά θανατηφόρα περιστατικά, όπως λέει, κυρίως ανάμεσα σε υπέργηρα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας.

«Η Αττική είναι ένας κόσμος άλλος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κοινωνικο παραγωγική της ζωή είναι τέτοια που βοηθά τη μετάδοση και δίνει μεγάλα νούμερα κρουσμάτων, λόγω της οργάνωσης της ζωής. Δηλαδή μαζικά μέσα συγκοινωνίας, πολύς κόσμος, συγχρωτισμός και όλα αυτά. Με την επιστροφή των εκδρομέων με τα σχολεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες και όλα αυτά, θα ξεκινήσει να έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Θα “δώσει” μεγάλους αριθμούς, ενώ μέχρι τώρα η διασπορά περιοριζόταν στα νησιά και τις περιοχές των διακοπών. Το καλοκαίρι τα νούμερα δεν ήταν πολύ μεγάλα, ή τα κρούσματα μπορεί να αφορούσαν τουρίστες, οι οποίοι επέστρεφαν στην πατρίδα τους», εξηγεί και συνεχίζει:

«Αναμένουμε την κορύφωση τις επόμενες δύο εβδομάδες σε κρούσματα. Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται κι άλλο και θα δούμε την κορύφωσή τους προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Μετά, όμως, θα ξεκινήσει η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και θα μπλεχτεί το πράγμα».

Μάλιστα, κάνει σαφές πως τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται όχι σε νέα επιδημιολογικά μοντέλα, αλλά στην επιστημονική εμπειρική παρατήρηση. «Είναι μια καινούργια τελείως περίοδος που δεν μπορούμε να τη μοντελοποιήσουμε εύκολα χωρίς παρατήρηση. Και επίσης, δεν έχουμε καλή καταγραφή κρουσμάτων, μπορούμε μόνο να πούμε λίγο στοχαστικά και εμπειρικά ότι περιμένουμε κορύφωση ίσως αυτές τις μέρες και εν συνεχεία, θα δούμε πως θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση», επισημαίνει ο επιστήμονας και συμπληρώνει:

«Φέτος δυστυχώς θα περάσουμε άσχημα. Πολλοί άνθρωποι που είναι επί ξυρού ακμής -όπως λένε- από άποψη υγείας, δηλαδή υπέργηροι με νεφρικές, καρδιακές ή αναπνευστικές ανεπάρκειες, εγκεφαλικά, θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, λόγω αποδιοργάνωσης των συνοδών νοσημάτων τους. Το βλέπουμε ήδη στις κλινικές μας. Έρχεται ο ηλικιωμένος 87 ετών και σε 4 5 μέρες τον χάνουμε. Από τέτοια περιστατικά θα γεμίσουν φέτος τα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι θα έχουμε και πίεση στο ΕΣΥ μέσα στον χειμώνα».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.

«Θα γίνει μάλλον όπως και παλαιότερα ο εμβολισμός, στα εμβολιαστικά κέντρα. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να το είχαμε ήδη το εμβόλιο, αλλά πιστεύω ότι από 16 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει. Δυστυχώς, όπως εξελίχθηκε η πανδημία, ο κορωνοϊός δεν είναι σε εποχικότητα. Είδαμε π.χ. πώς στα νησιά και στην Κρήτη που υπήρχε πολύς τουρισμός, υπήρχε μια έξαρση καλοκαιρινή. Επομένως δεν μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με την έξαρση της πανδημίας και να την προλάβει κανείς, είναι δύσκολο. Ο εμβολιασμός πρέπει να περιοριστεί στους άνω των 65 και σ’ αυτούς που έχουν πολλά προβλήματα υγείας και μια προτεραιοποίηση προς τις μεγαλύτερες ηλικίες πρώτα», κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης.

Από εκεί και πέρα ο Θ.Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με τους κοριούς.

«Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Μετά τον κορωνοϊό ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα υγείας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη σε κάποια θέματα, δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε».

Πηγή