Πιο ευτυχισμένοι οι ηλικιωμένοι που έχουν χόμπι

Διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι τα χόμπι προσφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και καλύτερη ψυχική υγεία στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από πέντε προγενέστερες μελέτες, οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε 16 χώρες του κόσμου. Όπως διαπίστωσαν, το να έχει κανείς έστω και ένα χόμπι σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και περισσότερη ευτυχία.

Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 93.263 ηλικιωμένοι, από Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και ΗΠΑ. Η συχνότητα των χόμπι παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα. Στην Ισπανία, λ.χ., το 51% των συμμετεχόντων είπαν ότι έχουν τουλάχιστον ένα χόμπι. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία και τη Σουηδία, όμως, έφθανε στο 96%.

Στον αντίποδα, οι Κινέζοι ήταν εκείνοι με τα λιγότερα χόμπι: μόλις το 37,6% είπαν πως έχουν ένα. Οι ερευνητές, όμως, σημειώνουν πως στην δική τους περίπτωση ρωτήθηκαν μόνο για τα χόμπι που εμπεριέχουν κοινωνικές επαφές.

Τα χόμπι που είχαν οι ηλικιωμένοι ήταν πολλά και διαφορετικά. Κυμαίνονταν από την κηπουρική και τη συμμετοχή σε ένα κλαμπ ανάγνωσης μέχρι εθελοντισμό και παιχνίδια. Ωστόσο με όποια δραστηριότητα που τους ευχαριστούσε κι αν ασχολούνταν οι ηλικιωμένοι, αυξανόταν το αίσθημα της ευτυχίας και η ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η γήρανση του πληθυσμού απειλεί την παγκόσμια υγεία λόγω των κοινωνικών και ψυχολογικών προκλήσεων που την συνοδεύουν.

Για να αναχαιτίσουν αυτή την απειλή πολλά κράτη προάγουν την ενασχόληση με χόμπι, ως έναν τρόπο υποστήριξης και βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Λίγες μελέτες, όμως, έχουν εξετάσει εάν όντως παρέχουν τόσα οφέλη, όσο προσδοκώνται.

Για να αναχαιτίσουν αυτή την απειλή πολλά κράτη προάγουν την ενασχόληση με χόμπι, ως έναν τρόπο υποστήριξης και βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Λίγες μελέτες, όμως, έχουν εξετάσει εάν όντως παρέχουν τόσα οφέλη, όσο προσδοκώνται.

Τα ευρήματα της νέας συνδυασμένη ανάλυσης (ή μετανάλυσης, όπως λέγεται επιστημονικά) υποδηλώνουν πως εκπληρώνουν όσα υπόσχονται.

Επικεφαλής ερευνήτρια και επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL) δήλωσε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα χόμπι έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους από τη σχετιζόμενη με την ηλικία έκπτωση στην ψυχική υγεία και ευεξία»

Όπως εξήγησε, τα χόμπι μπορεί να συμβάλλουν με πολλούς μηχανισμούς στην ικανοποίησή μας από τη ζωή. Μπορεί λ.χ. να μας προσφέρουν έναν σκοπό στη ζωή μας ή να μας κάνουν να νιώθουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις.

Αμφίδρομη σχέση

Βέβαια, η σχέση μεταξύ των χόμπι και της ευεξίας είναι αμφίδρομη, πρόσθεσε. Όσοι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία είναι πιθανότερο να ασχοληθούν με κάτι που τους ευχαριστεί. Και όσοι ασχολούνται με αγαπημένες δραστηριότητες είναι πιθανότερο να βελτιώσουν την ευεξία τους.

Οι μελέτες που εξετάσθηκαν συνδυαστικά είχαν διαρκέσει από τέσσερα έως οκτώ χρόνια. Η συσχέτιση των χόμπι με την βελτιωμένη ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:

  • Την οικογενειακή κατάσταση
  • Το εισόδημα της οικογενείας
  • Την επαγγελματική κατάσταση (συνέχιση της εργασίας ή συνταξιούχοι)

Πηγή