Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο;

Αν και το θέμα της τουαλέτας εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού σε μερικές κουλτούρες, είναι σημαντικό για την υγεία μας να γνωρίζουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο. Μάθετε περισσότερα σήμερα.

Πώς μπορούμε σωστά να αδειάζουμε το έντερο; Ιστορικά, οι άνθρωποι, όπως άλλα θηλαστικά, χρησιμοποιούσαν το βαθύ κάθισμα για να ξεκουραστούν, να δουλέψουν και να αδειάσουν το έντερό τους.

Πώς όμως φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τη λεκάνη της τουαλέτας για τις ανάγκες μας;

Η λεκάνη της τουαλέτας: ένα αντικείμενο “πολυτελείας”

Οι συνήθειες στην τουαλέτα άλλαξαν για πάντα όταν ο Sir John Harington επινόησε τη λεκάνη της τουαλέτας το 1591. Αρχικά η λεκάνη θεωρούνταν αντικείμενο “πολυτελείας”. Δεν είχαν όλοι πρόσβαση σε λεκάνες τουαλέτας -ούτε καν τα βασιλικά πρόσωπα. Ήταν επίσης διαθέσιμη σε ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά μόνο σπάνια.

Με την εξέλιξη των υδραυλικών συστημάτων, η λεκάνη άρχισε να παράγεται μαζικά, δίνοντας στους συνηθισμένους ανθρώπους τα ίδια “προνόμια” που κάποτε διατηρούνταν μονάχα για τους πλούσιους. Επιπλέον, το τρεχούμενο νερό άλλαξε τις συνήθειες στην τουαλέτα και κατά συνέπεια τον τρόπο αδειάσματος του εντέρου.

Επιστημονικά επιχειρήματα: το βαθύ κάθισμα είναι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο

Στο βιβλίο Gastroenterology, του 1964, o Dr. Henry L. Bockus συμπέρανε ότι το βαθύ κάθισμα με τους μηρούς να πιέζουν την κοιλιά ήταν η κατάλληλη στάση για ιδανική αφόδευση.

Παρομοίως, ο Dr. Alexander Kira, στο βιβλίο του The Bathroom του 1966, υποστήριξε ότι λόγω της φύσης του ανθρώπινου σώματος το βαθύ κάθισμα είναι αναγκαίο για την αφόδευση, επειδή έτσι απαιτείται μικρότερη προσπάθεια.

Επιπλέον, το 2003, ο Dr. Dov Sikirov δημοσίευσε μια μελέτη που σύγκρινε τις εφαρμοσμένες δυνάμεις που ασκούν η καθιστή θέση και το βαθύ κάθισμα κατά την αφόδευση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βαθύ κάθισμα εξασφάλιζε μια ικανοποιητική αίσθηση αδειάσματος του εντέρου. Η καθιστή θέση απαιτούσε υπερβολική προσπάθεια και πίεση και περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το βαθύ κάθισμα. Επομένως, το βαθύ κάθισμα είναι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο.

Η ιδανική θέση για την αφόδευση είναι το βαθύ κάθισμα -Henry L. Bockus, Διδάκτωρ Ιατρικής

Τι συμβαίνει όταν αδειάζουμε το έντερο;

Η “αφόδευση” μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία με την οποία αποβάλλεται το τελικό προϊόν της πέψης.

Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, το εντερικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό σύστημα επιτρέπουν την πραγματοποίηση διαφόρων λειτουργιών. Για παράδειγμα, μία από αυτές είναι ο έλεγχος της συσσώρευσης κοπρώδους υλικού στο παχύ έντερο και η χαλάρωση του εξωτερικού σφιγκτήρα και του ηβοκοκκυγικού μυός. Ο ηβοκοκκυγικός μυς επιτρέπει την ευθυγράμμιση του ορθού προκειμένου να προκληθεί ενδοκοιλιακή πίεση και να αποβληθούν τα κόπρανα.

Βαθύ κάθισμα

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο είναι το βαθύ κάθισμα με τους μηρούς σε γωνία 35 μοιρών με τον κορμό. Έτσι οι μηροί πιέζουν την κοιλιά.

Η πράξη αυτή δημιουργεί πίεση στις εσωτερικές κοιλότητες του παχέος εντέρου, απελευθερώνοντας και ευθυγραμμίζοντας το κανάλι του πρωκτού, οδηγώντας σε αποβολή των κοπράνων. Έτσι το έντερο αδειάζει πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

Καθιστή θέση

Η καθιστή θέση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από το βαθύ κάθισμα. Όταν κάθεστε, οι μηροί σας βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών με την κοιλιά σας. Η θέση αυτή δεν οδηγεί σε σωστή ευθυγράμμιση του ορθού και του πρωκτού.

Επιπλέον, δεν ασκείται πίεση από τους μηρούς στο παχύ έντερο και στην κοιλιά. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται προσπάθεια για να αδειάσει το έντερο.

Η θέση αυτή οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές, όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κήλες και αιμορροΐδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το βαθύ κάθισμα είναι ο σωστός τρόπος να αδειάζουμε το έντερο

Το βαθύ κάθισμα:

  • Επιτρέπει την πιο γρήγορη και πιο εύκολη αποβολή των κοπράνων.
  • Δεν επιτρέπει στο κοπρώδες υλικό να περάσει από το παχύ έντερο στο λεπτό έντερο.
  • Προλαμβάνει την ένταση στην περιοχή, έτσι αποφεύγονται οι κήλες, η εκκολπωμάτωση και άλλα προβλήματα.
  • Αποτελεί μέρος της μη παρεμβατικής θεραπείας για τις αιμορροΐδες.
  • Στην περίπτωση των εγκύων, η θέση αυτή προλαμβάνει την άσκηση πίεσης στη μήτρα. Μάλιστα, βοηθάει στην προετοιμασία για φυσικό τοκετό.
  • Προλαμβάνει τη συσσώρευση κοπρώδους υλικού. Η κατάσταση αυτή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας και φλεγμονώδους εντερικής νόσου.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι η καθιστή θέση με τους μηρούς σε γωνία 90 μηρών έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Όμως, μια μελέτη της Sahand Sohrabi έδειξε ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι καταληκτική.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις πληροφορίες;

Στον κόσμο του ντιζάιν επίπλων για το μπάνιο δεν υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν υπόψη τους το βαθύ κάθισμα. Όμως μπορούμε να προσαρμόσουμε τη λεκάνη μας χρησιμοποιώντας ένα σκαμνάκι ποδιών. Δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένο ύψος, όμως πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε να καθόμαστε σε γωνία 35 μοιρών.

Μερικοί άνθρωποι ανεβαίνουν πάνω στη λεκάνη για να βρεθούν σε αυτήν τη θέση. Όμως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς η λεκάνη μπορεί να σπάσει ή το άτομο να πέσει. Οπωσδήποτε δεν συνιστάται.tilestwra