Πρέπει ή δεν πρέπει να κοιμάστε με κάλτσες; Τι λένε οι ειδικοί

Το πώς κοιμάστε επηρεάζει την υγεία σας. Ο σωστός και αρκετός ύπνος είναι κάτι που μας αφορά όλους και οι περισσότεροι αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να τον βελτιώσουμε. Άραγε το να κοιμάστε με κάλτσες μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου. Μερικές από αυτές είναι να διατηρείτε μία τακτική ώρα ύπνου, να χρησιμοποιείτε κουρτίνα συσκότισης, να αποφεύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών όταν ξαπλώνετε, αλλά και να διατηρείτε τα πόδια σας ζεστά. Προσθέστε σε αυτές και άλλη μία: Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στη Βιρτζίνια, μελέτες έχουν δείξει πώς αν κοιμάστε με κάλτσες στο κρεβάτι ή ζεσταίνετε τα πόδια σας με άλλο τρόπο, θα κοιμάστε πιο γρήγορα και θα παραμείνετε κοιμισμένο για περισσότερο διάστημα κοιμισμένοι.

Γιατί πρέπει να κοιμάστε με κάλτσες;

Η γιατρός Μπίργκαν Λούα, βιοιατρική επιστήμονας, εξηγεί γιατί το να κοιμάστε με κάλτσες θα σας προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Σας χαλαρώνει: Το να κοιμάστε με κάλτσες και να διατηρείτε τα πόδια σας ζεστά, βοηθάει σημαντικά στο να χαλαρώσετε. Σύμφωνα με τη γιατρό η κεντρική θερμοκρασία του σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Η αίσθηση αυτή της ζεστασιάς στα πόδια μπορεί να είναι χαλαρωτική και καταπραϋντική, διευκολύνοντας τη χαλάρωση και τον ύπνο γενικότερα.

Βελτιώνει την κυκλοφορία: Το να είναι ζεστά τα πόδια σας είτε με θερμαντικά μαξιλάρια, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή φορώντας κάλτσες βοηθάει στο να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια συγκρατώντας το αίμα στα πόδια. Μέσω της διαστολής, περισσότερο αίμα μπορεί και ρέει από το υπόλοιπο σώμα προς τα πόδια. Ως αποτέλεσμα συμβάλλει στη διάχυση της θερμότητας του σώματος και στη μείωση της θερμοκρασίας στον κορμό σας.

Στα άτομα που έχουν κακή κυκλοφορία, αφού η μειωμένη ροή του αίματος δημιουργεί αίσθημα κρύου και μουδιάσματος, προσφέρει ανακούφιση αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ανακουφίζουντας την ενόχληση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα ύπνου.

Λειτουργεί σε όλους;

Αν και η θερμότητα βελτιώνει τον ύπνο, οι προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου διαφέρουν, επομένως αυτό που λειτουργεί για τον έναν μπορεί να μη λειτουργήσει για τον άλλον.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να είναι πιο δροσερά τα πόδια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και δεν αντιλαμβάνονται έτσι ότι η θερμοκρασία των ποδιών τους μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο τους.

Εάν ανησυχείτε για την ποιότητα του ύπνου σας ή τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

tilestwra