Πρόεδρος του ΣΑΤΑ στο Newsbomb: Στάση εργασίας στα ταξί – «Μας καταστρέφει το φορολογικό νομοσχέδιο»

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου τα ταξί , σύμφωνα με όσα είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, οι οδηγοί τραβούν χειρόφρενο καθώς αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή 

Χωρίς ταξί θα παραμείνει η Αττική σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου για τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ οι οδηγοί ταξί ετοιμάζονται και για 24ωρη απεργία στις 22 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο ΣΑΤΑ αποφάσισε στάση εργασίας για τους οδηγούς ταξί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου (09.00-16.00), και 24ωρη απεργία στις 22 Νοεμβρίου. Όπως είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, ΘύμιοςΛυμπερόπουλος οι κινητοποιήσεις αφορούν στο νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή, που αναρτήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα opengov.gr.

«Πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο που μας καταστρέφει και ζητάμε την απόσυρση του, έχουμε και τα θεσμικά θέματα που είναι οικονομικού περιεχομένου και έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση στον κλάδο», είπε αρχικά ο κ. Λυμπερόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Για παράδειγμα εταιρείες όπως η Uber, δουλεύουν ασύδωτα χωρίς να σέβονται τον οργανισμό λειτουργίας του ταξί και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αυτές οι εταιρείες πρέπει οπωσδήποτε να γραφτούν σε οδικές μεταφορικές εταιρείες του υπουργείου μεταφορών και να φορολογούνται στην κάθε διαδρομή και να βγάζουν απόδειξη της προμήθειας τους», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση καλύπτει αυτές τις εταιρείες (σ.σ. τύπου Uber) και με το φορολογικό νομοσχέδιο ισοπεδώνει εμάς και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει ένα δίκαιο νομοσχέδιο όπως είναι ο λογιστικός προσδιορισμός και να ελέγχουν οι Αρχές αν αυτό κινείται σωστά», πρόσθεσε.

Ταξί: Τι αποφάσισε ο ΣΑΤΑ

Στη συνεδρίαση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία τα εξής:

  • Στάση εργασίας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου από τις 09.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας από τη Λεωφόρο Αθηνών προς το Υπουργείο Οικονομικών και στην συνέχεια προς το Υπουργείο Μεταφορών και θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 09.30 το πρωί, στην συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Λεωφόρου Αθηνών.
  • Συμμετοχή των ταξί στην 24ωρη απεργία που θα κάνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στις 22 Νοεμβρίου

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Κατά την ημέρα της στάσης εργασίας, την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας από την λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9:30 το πρωί, στην συμβολή της οδού Σπύρου Πάτση με την λεωφόρο Αθηνών.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αγνόησε προκλητικά όλα τα επιχειρήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και «προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου Πισαρίδη, κλείνοντας το μάτι σε πολυεθνικές εταιρίες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, το προεδρείο του ΣΑΤΑ δικαιώθηκε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση αυτή», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «έχει προγραμματιστεί για να υπαλληλοποιήσει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Με οριζόντια μέτρα τσουβαλιάζουν 750.000 εργαζόμενους, θεωρώντας τους εκ προοιμίου φοροφυγάδες. Έχουν το θράσος να κομπάζουν για τα 600 εκατομμύρια που θα κερδίσει το κράτος από αυτά τα μέτρα. Ποιόν κοροϊδεύουν; Τι μας λένε; Ότι από τα 200 δισ. του ελληνικού ΑΕΠ, η φοροδιαφυγή είναι της τάξεως των 600 εκατομμυρίων και με αυτό το νομοσχέδιο την μηδενίζουμε; Ντροπή».

Με την ίδια ανακοίνωση, το Σωματείο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία. Να μην το λέτε επιχειρείν τότε κ. Χατζηδάκη, να το λέτε επιτυχείν…

Αφού απαγορεύεται η ζημιά σε μια ατομική επιχείρηση γιατί δεν εφαρμόζετε την ίδια τακτική με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές τύπου Uber; Γιατί σε αυτές παρέχετε φορολογική ασυλία κ. Χατζηδάκη; Γιατί τους επιτρέπετε να παράγουν κέρδη στην χώρα μας και να μην πληρώνουν ούτε σεντ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί αυτοί είναι οι εταίροι της κυβέρνησης και όχι ο ελληνικός λαός».

Τέλος, το ΣΑΤΑ «απορρίπτει κάθε λέξη από το νομοσχέδιο-ντροπή» και καλεί όλους τους ταξιτζήδες «σε έναν αγώνα δίχως αύριο»

Πηγή